Overvågning får merværdi med intelligent analyse

Tilgængelige videoløsninger med nem tilslutning til netværk udvikler enorme mængder af data; analysesoftware kan nu skelne de vigtige optagelser fra de trivielle

Sikring og overvågning er i dag mere end nogen sinde på virksomheders og privatpersoners agenda. De tilgængelige tekniske videoløsninger og – produkter giver mange muligheder. Det betyder til gengæld indsamling af så store mængder videodata, at det er blevet en udfordring at finde de vigtige data på rette sted, til rette tid og med rette anvendelse.

Det konstaterer en af de førende specialister indenfor sikring og overvågning, Petersen-Bach A/S. Løsningen kan være intelligent videoanalyse, understreger sikringsspecialisten.

- Det er svært at overvåge signalerne fra måske 100 live-kameraer og fange øjeblikkelige hændelser; derefter er det lige så stor en opgave at søge en specifik hændelse i en optagelse, hvis den optagelse f.eks. strækker sig over flere uger, forklarer salgschef Lars Vatne Nielsen, Petersen-Bach A/S.

- Det er her intelligent videoanalyse kommer ind som en stor hjælp, annoncerer salgschefen. Den udgøres af analysesoftware med automatisk registrering, logning og varsling af pludselige hændelser, der afviger fra en normal driftssituation, uddyber Lars Vatne Nielsen og kalder det ‘en stor fordel for og hjælp til brugere af overvågningssystemer’.

- Kernen i udviklingen er, at mange nye sikringsprodukter er IP-baserede og blot kræver tilslutning til netværk via en POE-switch. Resultatet er, at slutbrugerne nemt kan skalere og udbygge sin overvågnings-installation, når sikringsniveauet ønskes hævet, erkender Lars Vatne Nielsen.

De unormale

- Men det medfører enorme mængder af data, som ikke alle har behov for at blive registreret og katalogiseret. Det er især de unormale hændelser, der er overvågningens mål; og det er derfor dem, analysesoftwaren retter sig mod, påpeger Lars Vatne Nielsen.

Eksempler kan være færdsel i forkerte retninger eller personer med aktivitet i et område, hvor de ikke har tilladelse til at færdes. Det kan softwaren registrere og varsle til den vagthavende. Videoanalyse kan også være ‘selvlærende’, så softwaren over tid lærer tilstanden ‘normal’ for et eller flere kameraer, hvorefter den vil varsle eller slå alarm ved det unormale som f.eks. røgudvikling, forsamling af flere mennesker, tumult, trafikhændelser etc.

Petersen-Bach A/S vurderer, at intelligent videoanalyse kan yde stor assistance i brancher som byggepladser og materiellagre, banelegemer og stationer, parkeringskældre og trafikpladser, domiciler samt industri – og erhvervsbygninger.

Petersen-Bach A/S har indsamlet viden om sikring og overvågning som installatør og software-integrator fra over 35 års virke.

Foto: Overvågningsdata fra Petersen-Bach videosystemer kan registreres på alle platforme. Nu skal de sorteres med intelligent videoanalyse software.