Elektro-osmose bag affugtningssystem

Electrical Capillary Breaking System 2 (ECBS 2)bruger elekro-osmose til at bryde den kapillære sugeeffekt i murværk

Virksomheden AKJ Inventions har sammen  med Dry Home Center udviklet Electrical Capillary Breaking System 2 (ECBS 2), der bruger elekro-osmose til at bryde den såkaldte kapillære sugeeffekt, der forekommer, fordi murstenens negativt ladede indre tiltrækker vandets positive ioner for at skabe ligevægt.

ECBS 2 består af en elektronisk styreboks, der regulerer strømmen i forhold til fugtigheden i muren, og som er forbundet til en række elektroder, der støbes fast i væggen. Elektroderne udsender en svag strøm i impulser, der lader vandet med positive ioner og 'strømligner' vandmolekylerne, så de er 'ordnede'. Når det sker, vil de søge mod jord, som vil være udenfor muren. Dette sker med en anelse stærkere styrke end den kapillære opsugning. Spændingen på elektroderne er 24 volt og strømmen maks. 2 ampere.

Dry Home Center forhandler og installerer over hele Europa og interessen for produktet har fået ny fart efter skybruddet i juli 2011, hvor tusindvis af kældre i hovedstadsområdet kom under vand.

ECBS 2 er, som navnet antyder, en ny udgave af det oprindelige produkt, der dog udelukkende var analogt baseret. Men ECBS 2 er der kommet elektronik i produktet i form af en Atmel AVR XMEGA mikroprocessor, der blandt andet har kunnet reducere strømforbruget på løsningen og givet produktet en længere levetid.

Løsningen er indstillet til Produktprisen 2012.