BIG skal klimasikre New York

"Big U" er et af vinderforslagene i den internationale konkurrence om at sikre Manhattan mod fremtidens klimaforandringer

"Big U" er et af vinderforslagene i den internationale konkurrence om at sikre Manhattan mod fremtidens klimaforandringer og projektet får tildelt 335 mio. USD til realisering inden for en samlet ramme på 920 mio. USD.

USA´s Bolig- og Byudviklingsminister Shaun Donovan, borgmesteren i New York Bill de Blasio, Guvernør Andrew Cuomo, Senatoren Charles Schumer, samt Zia Khan fra Rockfeller Foundation løftede igår sløret for seks vinderprojekter i den internationale konkurrence om nye klimatilpasningsprojekter, herunder Big U udviklet af BIG og den hollandske samarbejdspartner One Architecture, hedder det i en meddelelse fra arkitektfirmaet.

Konkurrencen blev søsat af indsatsgruppen Rebuild by Design, i kølvandet på Hurricane Sandy's ødelæggelser i regionen i 2013. 10 multidisciplinære hold ud af i alt 148 ansøgere har gennem det seneste år udviklet strategier til hvordan de amerikanske kystbyer skal tilpasse sig en fremtid hvor klimaforandringer og højere temperaturer vil skabe store omvæltninger.

- De seks vinderprojekter er transformative for hvordan vi tænker klimaforandringer ind i vores byplanlægning og gør regionen miljømæssigt og økonomisk tilpasningsdygtig. Vi håber, at andre kan bruge forslaget som inspiration til, hvordan klimatilpasning og byudvikling kan gå hånd i hånd. Med denne omfattende investering, vil vi i højere grad være forberedte på fremtidens ekstreme vejrforhold, USA´s Bolig- og Byudviklingsminister, Shaun Donovan.

Big U kombinerer den lokale håndtering af regnvand og oversvømmelser i Lower Manhattan med byudvikling og etablering af rekreative værdier og nye aktive steder, hvor borgere kan mødes. Projektet dækker ca 16 km kyststrækning der løber fra West 57th Street, over The Battery og videre til East 42nd Street – og skal udvikles ud fra tre principper som hver især skal beskytte det udsatte byområde mod oversvømmelser, samt skabe større social sammenhængskraft i bydelen. 

- The Big U er et eksempel på hvad vi kalder Social Infrastruktur. Den nyligt opførte bypark i New York, the High Line, viser hvordan en nedlagt jernbanestrækning kan bliver omdannet til et nyt byrum og landskab. Med Big U ønskede vi at udvikle en ny type infrastruktur for Manhattan, som ikke skaber en opdeling mellem byen og havnen, men i stedet tilbyder en perlerække af sociale og miljømæssige faciliteter skræddersyet til lokalområderne og som samtidig beskytter mod oversvømmelser. Kyststrækningen i Lower Manhattan bliver ikke bare sikret, men også mere tilgængelig og indbydende for byens borgere, Bjarke Ingels, BIG.

Projektet er udviklet i tæt samarbejde med lokalbefolkningen, på tværs af offentlige og private stakeholders, samt beslutningstagere på by-og landsplan. Den første fase er et voldanlæg, der fungerer som en dige mod forhøjet vandstand og stormflod, samt et bro-system der tillader direkte adgang til nærliggende parkområder og i sig selv vil danne nye, uformelle møde og rekreationssteder.
 

Matthijs Bouw, Stifter af den hollandske tegnestue er begejstret for resultatet: ”Big U er et fantastisk eksempel på en designløsning, udviklet i et intenst og integreret samarbejdsforløb med en række aktører, som vil skabe en stor merværdi for lokalbefolkningen og regionen nu og på sigt. Konsekvenserne ved klimaforandringer skal deles af alle – med Big U, vil fordelene som investeringen afstedkommer også blive delt og nydt i fælleskab”.

Big U teamet består af BIG - Bjarke Ingels Group (arkitektur), One Architecture (vand- og byplanlægning), Starr Whitehouse (landskab), James Lima Planning & Development (økonomi), Green Shield Ecology (økologi), Buro Happold (ingeniør), Level Infrastructure (ingeniør), Arcadis (ingeniør), AEA Consulting (kultur/æstetik), Project Projects (grafisk design), and the School of Constructed Environments at Parsons the New