Teleskopstiger fik firma til tops

Virksomheden CAS i Roskilde har på rekordtid opnået en position som en af de tre største udbydere af teleskopstiger, globalt set

Af: Kim Sejr

Blot to år har virksomheden CAS DK brugt for at nå en position som ledende udbyder af teleskopstiger, men for at nå hertil gik der lang tid med produktudvikling, patentering og certificering.

Forhistorien er følgende: Peter Steen Hansen og hans bror Thomas Hansen er medindehaver af virksomheden, Steens Møbler i Kjellerup, der producerer og sælger fyrretræsmøbler, bla. ved hjælp af underentreprenører i Kina. I 2005 vælger brødrene at sælge deres andel af virksomheden, men får på samme tid præsenteret en idé fra en kinesisk sourcer – nemlig en teleskopstige. Brødrene er begejstret for ideen og produktet, men der er bare et væsentligt problem med stigen, nemlig at den ligner et konkurrerende produkt alt for meget, nemlig stigerne fra svenske Telesteps.

Intens idéudvikling

I forbindelse med udviklingen tages der kontakt til specialister og derigennem Otto Martinus Nielsen, indehaver af patentbureauet Martinus Nielsen ApS.

På dette tidspunkt var markedet domineret af dyre stiger fra to leverandører, svenske Telesteps og amerikanske Core Distribution, som også besad patenterne på området. For at kunne trænge igennem på markedet, ønskede CAS DK deres eget patent på en Teleskopstige, der ikke krænkede de eksisterende patenter på området.

Efter et halvt års intens idéudvikling og massive omkostninger, lykkedes det Otto Martinus Nielsen i samarbejde med brødrene, at opfinde en stige, som ikke krænkede de eksisterende patenter på området og som havde opfindelseshøjde i forhold til de kendte teleskopstiger. Med opfindelseshøjde menes det, at en opfindelse som skal patentbeskyttes, skal kunne differentiere sig væsentligt fra de eksisterende produkter på markedet, og dette var måske den største udfordring i opgaven.

Herefter blev en produktion opstartet i Kina. De nye teleskopstiger blev typegodkendt i en række lande, patenteret i Danmark og resten af verden og har opnået EU Design (selve udformningen er beskyttet).

En af de store

CAS DK er nu med et salg på 250.000 stiger en af de væsentlige leverandører af teleskopstiger på det europæiske marked.

- Vi har nu eksport over det meste af verden og hele 99 procent af al vor produktion går til eksport. Vi sælger bl.a. til byggevarekæder og vi skal kun have 4-5 kunder på et geografisk marked før vi er ganske godt dækket ind. Når vi er at finde på Batimat i Paris er det derfor heller ikke så meget for at finde nye kunder, men mere for at være synlige og styrke kendskabet til vort produkt, idet vi i forvejen har sikret os en afsætning på det franske marked gennem et par byggemarkeds-kæder, fortæller Peter Steen Hansen.

Dramatik om patent

Virksomhedens patentansøgning i 2010 var videreført som en europæisk patentansøgning og en international patentansøgning, der omfatter USA, Kina, Canada mm. Alt skulle herefter være klappet og klart for CAS DK og under et salgsfremstød på den internationale hardware messe i Köln 2010 var interessen fra internationale distributører af håndværkerudstyr stor. En ny, billigere stige af tilsvarende kvalitet, som fra de etablerede producenter tiltrak sig selvfølgelig opmærksomhed – også fra den amerikanske konkurrent, Core Distribution.

Core Distribution spredte desværre rygter på messen om, at den nye stige fra CAS DK krænkede deres patent, og under messen mødte Core Distribution op med repræsentanter for Domstolen i Düsseldorf, idet Core Distribution ønskede en krænkelsesundersøgelse vedr. CAS DKs stige overfor deres patenterede stige.

Heldigvis kunne det dokumenters, at CAS DKs stige ikke krænkede Core Distributions patent, og efter en ventetid på 2 mdr. kom der en klar afgørelse fra domstolen i Düsseldorf om, at der ikke forelå en krænkelse af Core Distributions patent.

Otto Martinus Nielsen vurderer, at dette blot er et eksempel på de mange krænkelsessager, der udelukkende bliver startet for at kvæle en potentiel konkurrent – eller i det mindste forhale deres indtrængen på markedet længst muligt. I samme ombæring understreger Otto Martinus Nielsen også, at det på grund af sager af denne karakter, er vigtigt at have sit forarbejde i orden. For man ved aldrig hvornår konkurrenterne kommer og banker på døren med patentkrænkelsessag.

Foto: CAS DK har indtil nu solgt 250.000 stiger over hele verden, fortæller virksomhedens administrende direktør, Peter Steen Hansen, her flankeret af sin personlige assistent Marianne Nielsen på virksomhedens stand på Batimat-messen i Paris, 6.-9. november.