E. Klink øger vækst med ny fabrik

E. Klink fremstiller sine egne brandsikre og tryktestede kanaler på en nyopført 3.600 kvm store bæredygtig kanalfabrik i Tåstrup


E. Klink er blandt landets største ventilationsentreprenører, der udfører ventilationsarbejde på de helt store og meget komplekse byggerier i Storkøbenhavn og på Sjælland. Foruden en række selvstændige fagentrepriser løser E. Klink de større teknikentrepriser i tæt samarbejde med moderselskabet Wicotec Kirkebjerg, ligesom nogle af de helt store totalentrepriser løses inden for Aarsleff-Koncernens såkaldte One Company projekter. E. Klink har gennem de sidste 10 år med adm. direktør Lars Christrup ved roret været i konstant vækst og sætter nu endnu mere tryk på den rivende udvikling med den spritnye 3.600 kvm. store kanalfabrik, der har kostet 35 mio. kr. at bygge.

-Vi har travlt som aldrig før. Blandt de større byggerier i Aarsleff-Koncernen, som vi udfører ventilation på i øjeblikket, er der Den Danske Banks nye hovedsæde, Pasteurs Tårn i Carlsberg byen, det nye Statens Naturhistoriske Museum, Chr. Hansens nye hovedsæde samt udvidelsen af Hvidovre Hospital – entrepriser der løber op i mere end 400 mio. kr. I pipelinen ligger der et væld af opgaver med særlig fokus på store pharma- og hospitalsbyggerier samt et større ventilationsprojekt, som vedrører fem store produktionshaller ved Femern-forbindelsen, siger Lars Christrup.

Vækst i alle afdelinger
Men det er ikke kun nybyggeri, som den nye kanalfabrik skal levere kanaler til. E. Klinks serviceafdeling er også vokset eksplosivt. ”Vores serviceafdeling – der både udfører mindre projekter samt vedligeholder og løbende energioptimerer anlæg på eksisterende bygninger – er også vokset helt vildt de sidste år. For 10 år siden var vi én mand i serviceafdelingen. I dag er vi 40 mand med 35 kørende serviceteknikere”, siger Lars Christrup og fortsætter: ”Byg- og driftsherrer efterspørger energioptimerende ventilationsservice som aldrig før, fordi de ved, at de kan spare millioner af kroner på løbende vedligehold samtidigt med, at de nedbringer deres CO2-aftryk betydeligt. Derfor tegner de fleste bygherrer i dag servicekontrakter med os, når byggerierne står færdige”.

Fleksibilitet og leveringssikkerhed
Ifølge Lars Christrup skal den nye kanalfabrik være med til at fremtidssikre E. Klinks særlige position i markedet som én af de få ventilationsentreprenører, der producerer sine egne kanaler. ”For E. Klink har det vist sig at være en rigtig god forretningsstrategi at producere sine egne kanaler”, siger Lars Christrup, der oplyser, at virksomheden omsatte for 65 mio. kr. tilbage i 2011. I dag omsætter E. Klink for mere end 300 mio. kr. om året. Årsagen til den stærke vækst mener Lars Christrup, skal findes i flere forskellige forhold. ”Grundet vores egen højeffektive kanalproduktion optimerer vi vores konkurrencekraft betydeligt. Derudover gør egenproduktionen hele organisationen enorm tilpasningsdygtig og resulterer i en høj grad af kvalitet og fleksibilitet, der slår igennem helt ud på byggepladserne. Og sidst men ikke mindst nyder vi godt af det stærke samarbejde inden for Aarsleff koncernen med de store integrerede One Company projekter. Tilsammen gør det os til en meget attraktiv samarbejdspartner”, siger Lars Christrup og fortsætter: ”Vi har styr på processerne fra projektering til teknisk design og produktion til montering og indregulering. Alt sker i samme hus, hvor vi arbejder som et integreret team, og det giver en høj grad af leveringssikkerhed”.

Digitaliseret LEAN-baseret produktion
Den nye fabrik er bygget til digitaliseret og højeffektiv LEAN-baseret produktion. ”Vi har investeret over 4 mio. kr. i nye højteknologiske maskiner. Et godt eksempel på vores digitaliserede produktion er vores nye fiberlaserskærer. Den kan via designafdelingens fremsendte REVIT AutoCAD tegne-filer fuldautomatisk påbegynde pladeudskæring til diverse ukurante specialstykker. Det er nemt, sikkert og super effektivt. Fiberlaserskæren opererer med en nøjagtighed inden for 0,05 mm og har dermed en langt bedre pladeudnyttelse og emnefinish end tidligere, og så udfører laserskæren pladeudskæringen ca. 10 gange hurtigere end vores gamle plasmaskæremaskine og bruger ca. 10 gange mindre strøm.