Ny KONE-elevator i optimeret version

Mindre energiforbrug, bedre komfort og flere valgmuligheder i designet ligger bag den nye elevator MonoSpace 500 fra KONE-koncernen

KONE i Danmark er netop i gang med at lancere en ny og forbedret elevator til såvel boligbyggeri som erhverv og institution – MonoSpace 500.

- Der er tale om en helt ny elevator som er resultatet af de seneste års erfaringer i koncernen med at tilpasse løsningerne til kravene og behovet i markedet, herunder reduceret energiforbrug, indbydende design og bedre kørselskomfort. Den nye elevator bruger således kun 5 W til at åbne og lukke en dør, hvilket er en halvering af energiforbruget i forhold til tidligere, hvor elevatoren anvendte hele 10 W, anfører Brian Pedersen, salgsdirektør for Kone Elevator i Danmark.

Energioptimeret

Den nye elevator bruger op til 35 procent mindre energi end tidligere. Denne energi-optimering er opnået ved brug af et meget effektivt maskineri, lavenergi signaludrustning og avancerede stand-by funktioner. De færreste tænker på, at en elevator i et boligbyggeri faktisk kun er i brug fem procent af tiden – i erhvervsbygninger er elevatoren i brug ca. 30 procent af tiden. Endelig spiller det ind, at de nye elevatorer kun anvender LED-belysning. Levetiden for LED er 10 gange længere end halogenlys og tillige er 80 procent mere energieffektivt.

- Det er jo ikke for ingenting, at KONE i 2011 blev anført som nr. 39 på Forbes-listen over de meste innovative virksomheder i verden. Der bliver nemlig investeret rigtig meget i produktudvikling og på at komme videre med elevator-konceptet. Vi var de første til at udvikle de maskinrumsløse elevatorer og det er en udvikling, der er fortsat. Med den nye elevator kan vi nu få plads til en større elevatorstol på den samme plads. Det er en klar fordel for bygherre og brugere, fordi der nu er plads til for eksempel 9 personer, hvor der før var plads til 8 personer, fortæller Brian Pedersen.

Designprogram

- For os er en elevator ikke blot et spørgsmål om at blive løftet op og ned, det er også et spørgsmål om oplevelse. Det skal være behageligt at køre i elevator og der må gerne være et tiltalende design. I mine øjne er der alt for mange byggerier der får monteret en elevator der ikke matcher bygningens æstestik og det har vi hos os gjort rigtig meget ud af, så man i dag har et helt designprogram, hvor man selv kan vælge materialer og farver til elevatoren, så den kommer til at afspejle bygningens arkitektoniske udtryk. Den nye elevator er således blevet præmieret med den hele fire af de prestigefyldte reddot design priser, siger Brian Pedersen.

Reduceret støj

- Komfort er et nøglebegreberne når det gælder vor udvikling af elevatorer. For brugere af en bygning er det generende, hvis man kan høre, at der er en elevator i gang – det er unødig støj. Også selve brugeren af en elevator sætter pris på, at det er en støjsvag oplevelse. Således er støjniveauet i kabinen på MonoSpace 500 så lavt som 52 dB(A), siger Brian Pedersen.

Foto: Monospace 5600 bruger op til 35 procent mindre energi end tidligere. Denne energi-optimering er opnået ved brug af et meget effektivt maskineri, lavenergi signaludrustning og avancerede stand-by funktioner.