Fliser, der æder NOx

Gasværksvej i København er ved at nedlægge fliser imprægneret med titaniumdioxid, der kan nedbryde NOx

Gasværksvej i København, der er en af kommunens mest forurenede, er netop ved at få nedlagt fliser, der er imprægneret med titaniumdioxid for at undersøge, om det er en genvej til at sænke forureningsniveauet i byerne. Men teknologien kan tages i anvendelse langt flere steder.
Læs også: Vesterbro får NOx-spisende fliser

Derfor har den danske virksomhed Photocat i Roskilde vest for København nærlæst teknologien, der især er udbredt i Japan og videreudviklet den til det danske marked.

Titaniumdioxid bruger lys til at omdanne luftens skadelige nitrogenoxider (NOx) til uskadelige salte.

Titaniumdioxids fotokatalytiske effekt har været kendt i årtier og er især udnyttet i Japan, men det er lykkedes Photocat at udvikle teknologien, så den dels er vandbaseret og dels mere lysfølsom end de asiatiske løsninger på markedet.

Teknologien kan med størst fordel anvendes på tage, hvor en overfladehandling kan fjerne mellem 5 og 35 procent af den NOx, der er i luften. Som en sidegevinst vil en behandling også reducere algevækst. Titaniumdioxiden nedbryder for eksempel også formaldehyd, som er et af de mest skadelige stoffer i vores indeklima.

Udviklingen har sikret selskabet nye patenter og med en aktuel investering fra CAT og Fornyelsesfonden på 7,7 mio. kr. vil Photocat intensivere udviklingen og markedsføringen.

Kilde: Ing.dk