CSK Stålindustri styrket gennem krisen

CSK har som førende dansk producent af konstruktionsstål har haft en heldig hånd med sine dispositioner under finanskrisen

Danmarks største stålproducerende virksomhed ser ud til at komme nogenlunde helskindet ud af den barske finanskrise, der om nogen har skærpet konkurrencen på stål til byggeri.

- Med de investeringer, vi har gjort i de senere år, er vi rustet til en endnu mere spændende fremtid. Fortidens dispositioner kommer os til gode og har gjort virksomheden mere omstillingsparat og alsidig, således at vi kan operere på flere markeder end før, siger administrerende direktør Carsten S. Kristensen, der grundlagde CSK Stålindustri i Thisted i 1997. I dag deler han ejerskabet med tre ledende medarbejdere.

Leverandør til de største

Fra begyndelsen har CSK Stålindustri været en spiller, der har bejlet til de største og mest prestigefyldte byggeprojekter. De ligger fortrinsvis i hovedstadsområdet og de tre største provinsbyer, og CSKs imponerende referenceliste tæller da også byggerier som Aller Huset, DR Byen, Skuespilhuset, Saxo Bank, KPMG og Bella Sky Hotel for at nævne en række københavnske blikfang. I de senere år er den danske producent for alvor trængt ind på markeder i Skandinavien og Tyskland. Aktuelt skal CSK projektere og levere stål til et nyt hovedsæde for Sveriges største bank Swedbank og til et gigantisk oplevelsescenter i Kristiansand, Norge. Aktuelle danske projekter er anden etape af FN Byen i Københavns Nordhavn som leverandør til Pihl & Søn og et nyt domicil til Novo Nordisk i Bagsværd, hvor totalentreprenøren er MT Højgaard.

To fornuftige opkøb

Evnen til at begå sig på et marked præget af benhård og stigende konkurrence bunder i to fornuftige konkursopkøb, som CSK foretog før og under finanskrisen. I 2004 overtog man en nyopført stålfabrik i Letland fra en ophørende dansk konkurrent. Fem år senere var det nabovirksomheden Thy Stål-Byg, der blev opkøbt. CSK endte med at overtage aktiverne, genansætte en række opsagte medarbejdere og flytte sit hovedkvarter fra en placering på Thisted Havn ud til Thy Stål-Byg moderne fabriksanlæg i Thorsted fem km vest for byen.
- Det har givet os flere strenge at spille på. Ved at opretholde Thy Stål-Byg oprindelige produktion af stålspær har vi også fået fodfæste på andre markeder. Specialordrer på stålkonstruktioner kan vi i enten producere her på stedet eller – hvis de er specielt timetunge – på fabrikken i Letland, som vi har indrettet optimalt efter vores produktionsprincipper, fortæller Carsten S. Kristensen.

Med i alle faser

I stigende grad satser CSK på at være mere end en leverandør af en bestilt ordre.
– Når vi siger, at vi går til stålet, mener vi, at vi går til kunderne med en åben indstilling om at bidrage til kreative og anderledes løsninger. Vi vil gerne ind allerede i idé- og projekteringsfasen, så vi sammen med arkitekter, ingeniører og totalentreprenører kan udvikle æstetiske og optimerede løsninger, siger Carsten S. Kristensen.
I modsætning til mange af konkurrenterne opererer CSK Stålindustri med en stor fast medarbejderstab til at tage hånd om opgaverne hele vejen fra idéfasen til montagen på byggepladsen. Med hovedafdeling og produktion i Thisted, produktion i Letland og afdelinger i Viby ved Århus og i Greve er man tilmed tæt på kunderne.

- Vi har placeret os optimalt i forhold til at skaffe dygtige medarbejdere til henholdsvis salg og projektering og produktion og montage. Generelt går vi efter de opgaver, der giver udfordringer og kræver kompetence, og hvor vi kan udnytte synergierne mellem produktion i Danmark og i Letland. Det er ikke så almindeligt, at danske stålleverandører selv producerer i udlandet. Derimod ser vi den udvikling, at udenlandske konkurrenter er begyndt at gå efter ordrer i Danmark, siger direktør Carsten S. Kristensen.

Mere stål i dansk byggeri

CSK Stålindustri har fire stålben at stå på. Udover specialkonstruktioner og spær er det trapper, værn og altaner samt CSK-bjælken. Sidstnævnte blev lanceret i 2005 som et slankt, fleksibelt og økonomisk gunstigt alternativ til betonkonstruktioner.
- Nok har Danmark ry for at være et betonland, men i takt med ønsker og ambitioner om at bygge spektakulært og i højden, får rådgiverne øje på fordelene ved at anvende stål.