Henning Larsen skal byudvikle Klaksvik

I konkurrence med 153 andre har Henning Larsen Architects vundet konkurrencen om at udvikle et område på 150.000 kvm i midtbyen i Færøernes næststørste by, Klaksvík

Henning Larsen Architects har vundet konkurrencen om at udvikle et område på 150.000 kvm i midtbyen i Færøernes næststørste by, Klaksvík. Byggeriet skal give plads til et kulturhus, et museum, boliger, kontorer og butikker. Den åbne, internationale konkurrence modtog i alt 154 konkurrenceforslag.
  
 I vinderforslaget opstår det nye byområde i en stjerneformet struktur, hvor stjernens centrum er en ny plads i byen. Den takkede form forbinder det nye område med den eksisterende by og sikrer en stærk forankring. Samtidig lader strukturen den omkringliggende by, grønne områder, kanaler og strandområder, trænge ind til bypladsen. Pladsen skaber en naturlig forbindelse til havet og bliver byens hjerte.

- Vores projekt består af en sammenhængende plan, der knytter tre kvarterer sammen. De har hver deres eget tema. Der er dels et grønt, rekreativt område. Dels en bymæssig udvikling med en central, samlende byplads og bl.a. butikker, caféer og et bibliotek. Det tredje kvarter har en maritim identitet, og her finder man bl.a. et nyt kulturhus og et nyt søfartsmuseum , forklarer arkitekt og designansvarlig Ósbjørn Jacobsen, Henning Larsen Architects.

Klaksvík ligger i den nordlige del af Færøerne på to modstående fjeldsider og forbindes af et lavtliggende område, hvor to fjorde mødes. Byen er særlig udsat for vind.

- De seneste 50 års byudvikling i Klaksvík har tilladt vinden at suse uhindret gennem gaderne. Den nye bykerne trækker i stedet på en historisk erfaring og genskaber en bymidte med et behageligt klima. Forskudte bygninger sikrer, at den dominerende vind brydes, så der dannes komfortable læzoner i byrummet , fortæller Ósbjørn Jacobsen.

På baggrund af vinderforslaget vil Klaksvík Kommune forberede en ny lokalplan for udviklingen af byen. Planen ventes at ligge klar i løbet af 2012.