Skarpe skrifter på skolemuren

Tingagerskolen i Ringe er dekoreret med grafik i betonen. Det gør bygningen ædel, mener arkitekten

Der er ikke plads til uønskede graffitikunstnere på Tingagerskolens nye 10. klasse afsnit. Eleverne, der skal benytte bygningen på den kommunale skole i Ringe, er i den alder, hvor nogle udvikler trang til kunstnerisk udfoldelse med spraydåser. Nu må de i stedet læse skriften på væggen, som er skabt i grafisk beton af elementfabrikken Confac og arkitekt Jesper Thyge Brøgger.

- Vi lod skolen formulere, hvad der er spændende ved at gå i 10. klasse. Sentenser fra virksomhedsplanen blander sig med matematiske ligninger, fysik-formler, engelske og tyske udtryk, årstal m.m. I alt 60 forskellige begreber, som er nedfældet i betonelementerne udvendigt og indvendigt i tre forskellige skiftfonde, henholdsvis 10, 15 og 20 cm høje. Skriften kan både læses tæt på og fra afstand, siger Jesper Thyge Brøgger med egen tegnestue for arkitektur og design i Odense.
10. klasse afsnittet er en markant og synlig dobbelthøj tilbygning midt på skolens areal. Den samler elever fra tre skoler i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Den teknik, Confac benytter til grafisk beton, får skriften til at fremstå knivskarp som et laserprint. Vi overvejede at præge skrifterne i kobber, men det rakte budgettet ikke til. I stedet har vi fået dette vedligeholdelsesfrie udtryk til eftertanke og inspiration i mange år frem. Det gør bygningen ædel, mener Jesper Thyge Brøgger.

Confac var først

Hos Confac A/S i Randers har man været glad for samarbejdet med en arkitekt og en bygherre, der ikke er bange for at prøve nyt. Confac var den første danske elementfabrik, der udnyttede et finsk patent på grafisk beton.

– Nu efter to år er rettighederne givet fri, så alle kan forsøge sig. Vi har leveret vores produkt, CGArt&Design til knap 15 danske byggerier. Teknikken er simpel, men den kræver øvelse at håndtere, for at resultatet bliver på niveau med Tingagerskolen. Til gengæld er det ikke en dyr løsning. Vi lægger 10 procent oven i prisen for elementer med kundedesignede mønstre eller skrifter, siger Erling Holm, medindehaver af Confac A/S.

Sukker på betonen

Fabrikken køber rullerne til det grafiske tryk i Finland. De består af en særlig karton i uendelige baner og med en bredde på 3 m. Kartonen lægger i bunden af støbeformen. Det ønskede motiv overføres til et stempel med samme bredde som rullen. Trykket påføres kartonen ved hjælp af en sukkeropløsning.

- Den kaldes retarder. Sukkeret forsinker hærdeprocessen på det sted, hvor man ønsker tryk. Når overfladen på det støbte element efterfølgende højtryksspules, vil motivet fremstå sort, idet man når ind til det sorte stenlag i betonen, præcis som ved frilagte facadeelementer. Relieffet fremstår helt skarpt, og vi kan operere med satser ned til 2 mm i tykkelse, fortæller Erling Holm.
En rulleteknik gør, at motivet bliver forskelligt fra element til element. Der vil stadig være nyt at læse hele vejen rundt om Tingagerskolens tilbygning.

www.confac.dk

Foto:Tingagerskolens 10. klasse med grafisk inspiration i betonen.