Byggepladser sikkerhedstjekkes

I 2010 blev der anmeldt 4.522 arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen – i dag gennemfører Arbejdstilsynet uanmeldt kontrolaktion over hele landet

Arbejde i højden, f.eks. på tage, fra stilladser og lignende, er blandt det farligste arbejde på byggepladserne og resulterer hvert år i mange alvorlige ulykker. Derfor vil netop dette arbejde være i Arbejdstilsynets fokus, når myndigheden i dag gennemfører en stor landsdækkende sikkerhedsaktion på byggepladserne.

- Det siger sig selv, at det kan være forbundet med betydelig fare at arbejde i stor højde. Derfor er det afgørende vigtigt, at man sikrer sig mod nedstyrtning. Alligevel ser vi desværre alt for ofte, at man tager for let på forebyggelsen, og så er det altså, at ulykkerne sker. Derfor vil vi under aktionen i dag slå hårdt ned på sløseri med sikkerheden siger kontorchef Jens Skovgaard Lauritsen, Arbejdstilsynet.

I 2010 mistede 8 mennesker livet som følge af en arbejdsulykke i branchen.

Dobbelt kontrolaktion

Aktionen i dag er den første i en dobbeltaktion, hvor Arbejdstilsynet allerede nu varsler, at man snart vil komme igen.

- Vi ved, at man på mange byggepladser er glade for Arbejdstilsynets besøg og gør meget for at rette op på de forhold, som vi påpeger, forklarer Jens Skovgaard Lauritsen.

- Men der er altså også en del pladser, hvor man tilsyneladende har glemt alt, hvad vi har sagt, så snart vi er gået fra pladsen igen. Det er selvfølgelig uacceptabelt, og derfor siger vi allerede nu, at de byggepladser, der har alvorlige problemer med sikkerheden i dag, kan regne med snart at modtage et nyt besøg, siger Jens Skovgaard Lauritsen.

Under dagens aktion på byggepladserne vil Arbejdstilsynet også tjekke for andre forhold. Det gælder bl.a. forholdene for den udenlandske arbejdskraft samt instruktion og oplæring af nyansatte.