Menneskelig fejl ved byggeprojekt i Hirtshals

En intern undersøgelse, foretaget af Give Stålspær A/S, viser som først antaget, at det var et brud på en boltsamling, der fik en stålkonstruktion på Sindalvej i Hirtshals til briste den 14. maj 2018

Det var en menneskelig fejl, der forårsagede et brud på en stålkonstruktion under opførslen af en ny lakseterminal på Sindalvej i Hirtshals. Det viser en intern undersøgelse foretaget af leverandøren Give Stålspær A/S, skriver virksomheden i en meddelelse.

Give Stålspær A/S, der er en førende leverandør af stålkonstruktioner i Danmark, leverer stålkonstruktioner til hele Nordeuropa, og ser meget alvorligt på sagen. Derfor indledte fabrikken allerede d. 15. maj 2018 en intern undersøgelse for at klarlægge den tekniske årsag til hændelsen.

-Det viser sig, at vores første antagelse om en bristet boltsamling holdt stik. Der var anvendt forkerte bolte i samlingen. Vi har nu iværksat en ekstra procedurekontrol, der i fremtiden skal sikre, at den slags menneskelige fejl bliver opdaget i tide,” fortæller direktør i Give Stålspær, Torben Larsen, der ligesom resten af fabrikken i Brande, er dybt berørt af hændelsen.

Han fortæller, at Give Stålspær allerede har en relativt stor kvalitetssikringsafdeling, men når der sker en menneskelig fejl som denne, og den slipper igennem kontrolinstanserne, så er der nogle processer, der skal ændres. Det sættes der nu yderligere ressourcer af til.

Allerede i dag har Give Stålspær to afdelinger med hver sin leder, der beregner statik på nye projekter. Når et projekt er færdigberegnet, kontrolleres det af den anden afdeling.

Nye boltsamlinger overdimensioneres

Kun et lille område af konstruktionen er påvirket af kollapset, men for at imødekomme håndværkernes mentale tryghed på byggepladsen, forstærkes nu alle boltsamlinger, som reelt set nu bliver overdimensionerede. Men selvom der ikke er statisk belæg herfor, er det et menneskeligt hensyn, der må tages. Seks personer pådrog sig skader ved arbejdsulykken i Hirtshals, som heldigvis ikke medførte dødsfald, skriver virksomheden