Mange byggepladser får løftet pegefinger

Arbejdstilsynet uddelte efter razzia 150 strakspåbud fordelt på 105 byggepladser - Dansk Byggeri beklager

Arbejdstilsynet har for fjerde gang i år gennemført en razzia på en række af landets byggepladser. Denne gang havde tilsynet særligt fokus på udenlandsk arbejdskraft og livsfarligt arbejde, og resultatet af razziaen blev 150 strakspåbud fordelt på 105 byggepladser. 90 byggepladser fik ingen anmærkninger.

Dansk Byggeri arbejder aktivt for, at det skal være sikkert at arbejde i branchen. Men det ser ud til, at sikkerheden nogle steder bliver ofret i kampen for at vinde opgaverne.

- Vi ærgrer os over, at antallet af strakspåbud også denne gang er for højt. Vi ser desværre, at der er en tendens til, at sikkerhed opfattes som en ekstra udgift, som man kan skrue op eller ned for, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Nogle kunder ser ofte kun på den pris, de selv skal betale for arbejdet, og ikke på den pris, som den udførende risikerer at skulle betale i form af slid på kroppen eller dét, der er værre. Det er vigtigt at huske på, at når vi er på byggepladser, så kan selv en lille sikkerhedsbrist føre til en alvorlig ulykke.

En tragisk dødsulykke for nylig har fået Arbejdstilsynet til især at kigge på arbejde på tage med ovenlysvinduer.

- Vi ved, at de unge er i særlig høj risiko for at komme ud for ulykker. Derfor er sikkerhedsuddannelsen af de unge på skolerne også blevet intensiveret, ligesom virksomheder har stor fokus på at lære de unge, at de skal være opmærksomme på sikkerheden og, at de unge skal lære at passe på sig selv, siger Mette Møller Nielsen.

Arbejdstilsynet har ved dagens aktion også kigget de udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, efter i sømmene.

- Vi er glade for, at Arbejdstilsynet også har fokus på udenlandsk arbejdskraft. Når man arbejder i Danmark, er der nogle regler, som skal overholdes. Og det ser ud til, at der i sær hos de private kunder er ved at brede sig en stor lyst til at bruge udenlandske firmaer. Og her vil vi gerne appellere til, at også de private kunder husker, at sikkerhedskravene gælder for både udenlandske og danske håndværkere, siger Mette Møller Nielsen.