Landbrugsbygning i ny stålstil

Hulehøjgaard ved Veksø er et eksempel på nytænkning, når det gælder landbrugsbyggeri – med en karakterfuld arkitektur, der er integreret i landskabet, hvor stålet har spillet en vigtig rolle.
Tekst: 

Foto: Jesper Ray, Karlsson arkitekter

- Ideen i projektet var enkel. Den traditionelle landbrugsbygnings stive standardgeometri skulle erstattes af en dynamisk formgivning baseret på det konkrete programs krav til arealer og højder. Tankegangen giver mulighed for et mere stedtilpasset bygningsværk og optimering af volumen og materialeforbrug. Sammenlignet med en tilsvarende standardhal, er volumen reduceret med ca. 30 procent, men med en bedre udnyttelse, og det mindre stålforbrug har betalt den ekstra forarbejdning, som formgivningen naturligvis kræver, siger Christian Karlsson fra Karlsson arkitekter.

Skråtstillede facader

Hulehøjgård ved Veksø

Anlægget er opdelt i to haller adskilt af en gårdsplads mellem maskinhal og maskinværksted, som fungerer som vaske- og påfyldningsområde for landbrugets driftsmaskiner. Lagret på ca. 2.000 kvm er disponeret med et tværliggende læsseareal og modstående porte, hvilket sikrer en effektiv og sikker logistik. For at sikre fuld aktionshøjde i hallernes bredde, er tagets hældning minimeret til ca. 8 grader, og søjlerne, og dermed facaderne, er tilsvarende skråtstillet for at optimere kraftoverførslen i stålrammerne.

- Det er disse enkle principper, som danner udgangspunkt for bygningens affasede og langstrakte form og dermed samspil med morænelandskabets karakteristiske træk, siger Christian Karlsson.

Konstruktion af stålrammer

Konstruktionen er udført som stålrammer af opsvejst malet flangestål, som blev færdigproduceret på værksted og rejst på stedet. Udvendig beklædning af både tag og facader er udført med mørkegrå dobbelt forzinkede og polyesterlakerede sinusplader monteret på forzinkede koldvalsede Sigma stålåse. Den lodrette beklædning er overalt udført i hele længder.

Byggeriet er opført i totalentreprise på baggrund af en viderebearbejdning af et konkurrenceprojektet fra Realdania og modtog november sidste år Tyndpladeprisen.