Odense Tekniske Gymnasium

:
marts 2010

Møblerne til kantineområdet er endnu ikke ankommet. Lyset fra den store glasflade skaber en luftig og let rumoplevelse. Totalentreprenøren Nissen & Co. leverede tilbygningen efter ni måneders byggeri.

Trappetårnet i stål er bygget og monteret af Årslev Smeden, mens Wire Consult har leveret inddækningen af tårnet, der også fungerer som solafskærmning.

Kantinekøkkenet er placeret midt i lokalet mellem trappe og spiserummet.

previous next

Rummelighed til eleverne

En ny tilbygning på Odense Tekniske Gymnasium med kantine, køkken og klasselokaler er opført så lys og rummelighed er omdrejningspunktet i bygningens naturlige midtpunkt: kantinen

Byggefakta

Odense Tekniske Gymnasium
Munkebjergvej 130
5230 Odense M
Danmark

Bygherre:
Odense Tekniske Skole
Bygherrerådgiver:
OBH-Gruppen A/S
Arkitekt:
C & W Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Nissen & Co. A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
2100 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2008 - oktober 2009

5.400 årselever og 830 medarbejdere fordelt på tre skoler kræver plads. Derfor er det ikke noget særsyn, at der netop er skudt en ny knop op for enden af den lange gule murstensbygning, som huser Odense Tekniske Gymnasium, som er en del af Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, der er en fusion mellem Odense Tekniske Skole og Vejle Tekniske Skole.

Den nye tilbygning er opført, så den naturligt følger den række af udbygninger, som er sket på huset i tidens løb. Den nye tilbygning er blot en af mange på grunden på Munkebjergvej 130 i Odense midtby.

Tidligere lå der en garnfabrik, og der ses stadig spor af den tidligere fabrik, som løbende bliver jævnet med jorden for at gøre plads til nye knopskud fra skolen.

Samlingspunkt

Den nye tilbygning huser et nyt kantineområde med køkken og kiosk, men der er også bygget nye fag- og undervisningslokaler i huset, der har tre plan. Hjertet i tilbygningen er den åbne og meget lyse kantine, hvor eleverne kan indtage deres frokost eller mødes i forbindelse med projekter. Et stort vinduesparti udgør den ene væg i huset, der går fra gulv til tag. Glasfacaden skaber et naturligt lys i kantinen, der også er et naturligt gennemgangsområde til trappe og undervisningslokaler.

- Vi har fulgt den grundform, som er karakteristisk for hele byggeriet herude. Tilbygningen er et samlingspunkt for enden af huset, hvor det er naturligt at lave kantine, siger Anders Hulgaard, der er arkitekt hos C & W Arkitekter, som har haft den arkitektoniske opgave på tilbygningen.

- Ideen er at have dagslys inde i rummet. Facaderne går ubrudt igennem så man får så meget lys ind som muligt, samtidig med at konstruktionen er trukket lidt ind, så man får en sprødhed ud mod lyset. Det giver størst mulighed for lysindfald, så man får den åbenhed  og lethed over bygningen, som vi har ønsket, siger han.

Sjæl og varme

Opgaven med tilbygningen er foregået i et tæt samarbejde mellem arkitekt, ingeniør og totalentreprenøren Nissen & Co., der har sørget for at kunne levere byggeriet færdigt til rette tid. Det har taget i alt ni måneder at bygge huset.

Det karakteristiske ved hele Odense Tekniske Gymnasium er de store flader, de gule mursten og lokaler, hvor der er brugt en blanding af elementer i dobbelthøjde og almindelig rumhøjde. Dette skift skaber dybde og rummelighed i lokalerne. C & W Arkitekter og Nissen & Co. har dog været bundet af, at der netop er tale om en tilbygning, som skal følge bygge­stilen og materialer fra den eksisterende skole.

Rationelt hus

- Det er jo et meget rationelt hus, og der er ikke de store udfordringer rent arkitektonisk, fordi opgaven er bundet op på, at materialerne og udtrykket, i høj grad, skal være det samme som i resten af bygningen. De udfordringer. som jeg har haft, har derfor været at få noget sjæl ind i bygningen. Det har vi gjort med murstensvægge indendørs, som giver noget varme og noget stoflighed over rummet. Det er slet ikke så dårligt med mursten, fordi det er et materiale, der er rustikt og godt at røre ved. Det er godt som kontrast til de hvide vægge og betonelementerne ved trappen. Samtidig er det meget slidstærkt, hvilket er vigtigt i en skolebygning, hvor mange mennesker færdes, siger Anders Hulgaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 6

Museum

Arken

Kunstmuseet Arken med mere lys og plads

Butik

Bilka Sønderborg

Indkøbsmekka med eksklusiv portal

Biograf

BioCity Randers

Biograf i klippeform på Thors Bakke

Kulturcenter

Brønden

Kulturhus med lysvinger

Uddannelsescenter

CBS Porcelænshaven

Et prismatisk spejlbillede af Frederiksberg Have

Hotel og konference

Copenhagen Towers

Copenhagen Towers – bæredygtigt giganthotel

Domicil

EY Tower

TV-Byen som ny ramme for Ernst & Young

Pengeinstitut

Fionia Bank

Glashus byder bankkunderne velkommen

Domicil

Geo

Nøgtern arkitektur iklædt stål

Ungdomsbolig

Hedorfs Kollegium

Kollegie i karnapper

Shoppingcenter

HerningCentret

Høj shopping i Herning

Domicil

Horten

Advokater med kompleks facade

Butik

Ikea Odense

Danmarks største Ikea

Domicil

Landboforeningen Gefion

Kraftfuldt landbodomicil

Skole

Lyngholmskolen

Energivenlig folkeskole i moduler

Kontorhus

Neroport

Humant mini-Manhattan

Skole

Odense Tekniske Gymnasium

Rummelighed til eleverne

Skole

Slotsskolen

Trebenet skole med kompakt krop

Kontorhus

Værkmestergården

Lysende skrin i tæt bydel