BioCity Randers

:
marts 2010

Den nye biograf og erhvervslokalerne ligger højt i byen på den tidligere Thor-grund. Biografsalene er under jorden, mens erhvervslokalerne ligger øverst og nyder godt af udsigten over byen.

Det orange indgangsparti står i kontrast til facaden med sin varme farve og anderledes detaljering. Aludan A/S har leveret indgangspartiet og facadepartierne bag den perforerede, galvaniserede stålfacade.

Den sorte solafskærmning fra Jyllands Markisefabrik A/S sidder udvendig, og logoet fra Nordisk Film A/S kan ses både inde- og udefra.

I biografens foyer er der indrettet med kontraster mellem lyse overflader og mørke møbler.

Lyssætning og farvevalg på etagen til salene er meget dramatisk og forstærker den rumlige oplevelse ved at gå i biografen.

Biografstolene er fra det norske firma Skeie A/S. De er udviklet i samarbejde med Nordisk Film A/S. Her i den store sal er der, som første biograf i Danmark, LED-lys i loftet, på væggene og ved stolene.

previous next

Biograf i klippeform på Thors Bakke

BioCity Randers er i sig selv filmisk visuel med skrå facader og facadebeklædning i perforeret galvaniseret stål, der udløser en specialeffekt med elegant lysspil

Byggefakta

BioCity Randers
Thors Bakke 2
8900 Randers
Danmark

Bygherre:
Difko Administration A/S, Henton Ejendomme A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
6350 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2008 - september 2009

Randers’ nye biograf tårner sig op på den store byggegrund for enden af Østervold. Som store klippestykker, der kan trille ned af bakken, ligger biografen på kanten af bakken, og ligner mest af alt et fæstningsanlæg fra Stars Wars-sagaen.

Det dramatiske landskab i bydelen har tidligere ikke været så tilgængeligt, idet byens bryggeri lå her bag mure og hegn. Arkitekt­firmaet Arkitema K/S vandt konkurrencen om Thor-grunden med KPC Byg A/S, og dette er første byggeri i en lang række af nybyggerier på grunden.

Optimal udvikling

I det arkitektoniske koncept har det været vigtigt at lade byens struktur møde det kuperede landskab på en måde, der var optimal for stedets fremtidige, rumlige udvikling. En akse fra Østervold, der er et væsentligt byrum i Randers, fører gennem grunden og er nu markeret som en midlertidig trappe til biografen og erhvervslokalerne. På tværs af grunden vil en anden akse dele området, hvorved et markant torv vil opstå centralt på grunden.

XXX

Situationsplan for Thor-grunden.

Den fjerdedel grund, som biografen ligger på, er tiltænkt forskellige kulturelle og offentlige funktioner. Et grønt parkniveau vil samle bygningerne, der vil fremstå som klippeklumper over og under det grønne dæk.

Arkitektur med rette skala

Den nybyggede biograf er bygget sammen med en række erhvervslokaler i forskellige størrelser. Det samlede volumen er så stort, at det har pondus til det store område, der ganske vist udbygges gradvist. Bygningens skrå facader og store vinduespartier opleves derfor som et spændende og anderledes byggeri. Er man på vej ind i bygningen, oplever man stedets mere menneskelige skala i form af en facadebeklædning i galvaniseret stål med små huller. Detaljeringen omkring facaden og dens afslutninger og de lysspil, der opstår i den perforerede facade, er meget elegant. Facaden er ikke alle stedet trukket ned til jorden, men er flere steder skråt afskåret, der arkitektonisk både fungerer i den bymæssige- og den menneskelige skala. Inde bag stålfacaden er der store vinduespartier leveret af Aludan A/S, som også har leveret indgangspartiet.

Kontraster i indretningen

Det robuste og kølige udtryk i de galvaniserede stålplader på facaden opblødes af et stramt, orangefarvet indgangsparti, der samtidigt tydeligt markerer indgangen. Indenfor er der også anvendt galvaniseret stål til trappeværn, men også her modsvaret af orange Amtico på trappetrinene. På indgangsniveau ved foyeren er indretningen i øvrigt er lys og venlig, med hvide vægge og lyse stengulve. Bag billetsalg og slikbutik er der en rummelig lounge, der ligger tæt på indgangen til salene. Her ses den hullede facade indefra, men ved de store vinduespartier er der placeret facadescreens, der automatisk styres af en solføler. Omvendt sørger en vindmåler for at solafskærmningen kører op ved for meget vind. Jyllands Markisefabrik A/S har leveret solafskærmningen af typen JM-Facadescreens i sort. På dugen er der trykt logoet fra Nordisk Film – isbjørnen.

I foyeren er lofterne også matsorte. Det er Clip-In kassettelofter fra Dampa ApS, der er perforeret helt ud til kanterne (skarpkantet), hvilket giver et flot og sammenhængende loft. Swedoor-Jutlandia har leveret alle døre til stedet. Døre og karme er malede, og til biografsalene er de sortmalede med et lydkrav på 40 dB til dørene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 6

Museum

Arken

Kunstmuseet Arken med mere lys og plads

Butik

Bilka Sønderborg

Indkøbsmekka med eksklusiv portal

Biograf

BioCity Randers

Biograf i klippeform på Thors Bakke

Kulturcenter

Brønden

Kulturhus med lysvinger

Uddannelsescenter

CBS Porcelænshaven

Et prismatisk spejlbillede af Frederiksberg Have

Hotel og konference

Copenhagen Towers

Copenhagen Towers – bæredygtigt giganthotel

Domicil

EY Tower

TV-Byen som ny ramme for Ernst & Young

Pengeinstitut

Fionia Bank

Glashus byder bankkunderne velkommen

Domicil

Geo

Nøgtern arkitektur iklædt stål

Ungdomsbolig

Hedorfs Kollegium

Kollegie i karnapper

Shoppingcenter

HerningCentret

Høj shopping i Herning

Domicil

Horten

Advokater med kompleks facade

Butik

Ikea Odense

Danmarks største Ikea

Domicil

Landboforeningen Gefion

Kraftfuldt landbodomicil

Skole

Lyngholmskolen

Energivenlig folkeskole i moduler

Kontorhus

Neroport

Humant mini-Manhattan

Skole

Odense Tekniske Gymnasium

Rummelighed til eleverne

Skole

Slotsskolen

Trebenet skole med kompakt krop

Kontorhus

Værkmestergården

Lysende skrin i tæt bydel