Landboforeningen Gefion
Fulbyvej 15
4180
Sorø
Danmark
Landboforeningen Gefions nye domicil er næsten det sidste, man lægger mærke til, når man når frem til adressen i udkanten af Sorø. Ikke fordi byggeriet er til at overse. Tværtimod, det knejser majestætisk på et højdedrag og kan ses på lang afstand. Men netop dette højdedrag er en del af et af de mest naturskønne områder på Sjælland, Tuel Sø, der er den nordligste af de tre søer, Sorø er vokset op omkring. Selv på en trist novemberdag kan de naturskønne omgivelser stjæle al opmærksomhed, men Gefions prægtige domicil er bestemt også opmærksomhed værd. Det er et byggeri, der har sin egen, stilfærdige elegance.
Med det nye domicil har Landboforeningen Gefion samlet alle sine aktiviteter under et tag. Indtil 1. november var de spredt på syv forskellige adresser på Sjælland.
Netop at skulle samle flere forskellige arbejdspladser med op mod 300 medarbejdere har været en særlig udfordring for totalentreprenør, arkitekter og bygherre. Undervejs i processen er der kommet nye ønsker til indretningen, der skulle tages højde for.
Byggeriet er derfor foregået med en rullende projektering, så det undervejs har været muligt at foretage ændringer og justeringer. Det har især været en udfordring for arkitekterne, GPP Arkitekter A/S fra Århus, og den rådgivende ingeniør, Henneby Nielsen Rådgivende ingeniørfirma A/S fra Odense, samt bygherrerådgiverne, Lilholm & Partnere ApS fra Hellerup.
Med flittig brug af Byggeweb har det dog hele tiden været muligt at sikre, at alle parter hele tiden har været forsynet med de nyeste opdateringer på arbejdstegninger, så ingen har været i tvivl om, hvad der skulle gøres.
Det blev Jorton A/S fra Lille Skensved, der vandt Landboforeningen Gefions licitation i 2008. Hvad der især gjorde indtryk, var Jortons forslag om et byggeri, der fremstår som en samlet, rektangulær bygning.
Indenfor i bygningen opdager man, at bygningen består af to hovedfløje, der er forbundet med fire mellemfløje. Bygningen samler sig således om seks atriumgårde, der medvirker til at give hele byggeriet et let og luftigt præg.
Store vinduer og glaspartier sørger for et meget stort lysindfald, der samtidig leder opmærksomheden mod bygningens absolutte blikfang. Den store sydvendte terrasse, med et stort, imponerende glasparti, der er åbent i begge bygningens to etager, og som i princippet gør det muligt at se udsigten ud over Tuel Sø, næsten uanset hvor man befinder sig.
Det sydligste lokale i bygningen er kantine for samtlige medarbejdere. Herfra kan de ubesværet følge årstidernes gang over Tuel Sø, og på lunere årstider kan de rykke udenfor på den store terrasse.
Terrassen domineres af det imponerende udhæng, der stikker 4,80 meter ud fra bygningen. Netop dette udhæng har været en af de udfordringer, der er blevet løst undervejs i projektet. For et var at konstruere udhænget, noget andet var at finde en løsning, så det indgik i helhedsindtrykket og kunne være med til at fremhæve konstruktionen. Man bemærker udefra, at udhænget er murstensomkranset og dermed bliver en del af helhedsindtrykket. Husets ydermure er udført i Silverdawn murværk, og der er valgt en diskret jordfarve, der matcher omgivelserne.
Den store terrasse, glasfacaden og udhænget udgør en samlet helhed, der samtidig er det allerførste indtryk, man får ved ankomsten til adressen.