Landboforeningen Gefion

:
marts 2010

Enkelt, stilistisk og utroligt elegant. Den imponerende glasfacade er det første indtryk, man møder, når man ankommer til Landboforeningen Gefions nye domicil. Man bliver uvilkårligt nysgerrig efter at se, hvordan der ser ud indenfor.

Den største af domicilets seks atriumgårde er næsten færdiganlagt af landskabsarkitekterne.

Et vue fra førstesalen over den imponerende reception. Til venstre ses indgangen til den store kantine og til højre indgangen til det store konferencerum.

Der er i bogstaveligste forstand højt til loftet i den store fælleskantine, der går gennem begge husets etager. Nødvendigt med et stort rum, der kan matche den storslåede udsigt over Tuel Sø. Saint-Gobain Ecophon A/S har leveret loftbeklædningen til hele bygningen.

Der er albuerum i Gefions store konferencelokale. I tilfælde af behov for mødelokaler for færre deltagere er det muligt at dele rummet i op til tre, mindre lokaler.

Store glasfacader omkring dørpartierne til de enkelte kontorer sikrer på en og samme tid, at man kan følge med i livet på gangene og alligevel have arbejdsro. Dørene er leveret af Trehøje Døre A/S.

Kontrasten mellem de dominerende lyse og mørke væg- og loftflader brydes flere steder i huset med kraftige ‘pangfarver’.

previous next

Kraftfuldt landbodomicil

Det nye domicil for Landboforeningen Gefion i Sorø viser ekspressiv kraft og samtidig lethed med klassisk murværk, kraftfuldt udhæng og hele seks atriumgårde

Byggefakta

Landboforeningen Gefion
Fulbyvej 15
4180 Sorø
Danmark

Bygherre:
Landboforeningen Gefion
Bygherrerådgiver:
Lilholm & Partnere ApS
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jorton A/S
Ingeniør:
Henneby Nielsen Rågivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
9100 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2008 - september 2009

Landboforeningen Gefions nye domicil er næsten det sidste, man lægger mærke til, når man når frem til adressen i udkanten af Sorø. Ikke fordi byggeriet er til at overse. Tværtimod, det knejser majestætisk på et højdedrag og kan ses på lang afstand. Men netop dette højdedrag er en del af et af de mest natur­skønne områder på Sjælland, Tuel Sø, der er den nordligste af de tre søer, Sorø er vokset op omkring. Selv på en trist novemberdag kan de naturskønne omgivelser stjæle al opmærksomhed, men Gefions prægtige domicil er bestemt også opmærksomhed værd. Det er et byggeri, der har sin egen, stilfærdige elegance.

Rullende projektering

Med det nye domicil har Landboforeningen Gefion samlet alle sine aktiviteter under et tag. Indtil 1. november var de spredt på syv forskellige adresser på Sjælland.

Netop at skulle samle flere forskellige arbejdspladser med op mod 300 medarbejdere har været en særlig udfordring for totalentreprenør, arkitekter og bygherre. Undervejs i processen er der kommet nye ønsker til indretningen, der skulle tages højde for.

Byggeriet er derfor foregået med en rullende projektering, så det undervejs har været muligt at foretage ændringer og justeringer. Det har især været en udfordring for arkitekterne, GPP Arkitekter A/S fra Århus, og den rådgivende ingeniør, Henneby Nielsen Rådgivende ingeniørfirma A/S fra Odense, samt bygherrerådgiverne, Lilholm & Partnere ApS fra Hellerup.

Med flittig brug af Byggeweb har det dog hele tiden været muligt at sikre, at alle parter hele tiden har været forsynet med de nyeste opdateringer på arbejdstegninger, så ingen har været i tvivl om, hvad der skulle gøres.

En samlet enhed

Det blev Jorton A/S fra Lille Skens­ved, der vandt Landboforeningen Gefions licitation i 2008. Hvad der især gjorde indtryk, var Jortons forslag om et byggeri, der fremstår som en samlet, rektangulær bygning.

Indenfor i bygningen opdager man, at bygningen består af to hovedfløje, der er forbundet med fire mellemfløje. Bygningen samler sig således om seks atriumgårde, der medvirker til at give hele byggeriet et let og luftigt præg.

Store vinduer og glaspartier sørger for et meget stort lysindfald, der samtidig leder opmærksomheden mod bygningens absolutte blikfang. Den store sydvendte terrasse, med et stort, imponerende glasparti, der er åbent i begge bygningens to etager, og som i princippet gør det muligt at se udsigten ud over Tuel Sø, næsten uanset hvor man befinder sig.

Det sydligste lokale i bygningen er kantine for samtlige medarbejdere. Herfra kan de ubesværet følge årstidernes gang over Tuel Sø, og på lunere årstider kan de rykke udenfor på den store terrasse.

Dominerende udhæng

Terrassen domineres af det imponerende udhæng, der stikker 4,80 meter ud fra bygningen. Netop dette udhæng har været en af de udfordringer, der er blevet løst undervejs i projektet. For et var at konstruere udhænget, noget andet var at finde en løsning, så det indgik i helhedsindtrykket og kunne være med til at fremhæve konstruktionen. Man bemærker udefra, at udhænget er murstensomkranset og dermed bliver en del af helhedsindtrykket. Husets ydermure er udført i Silverdawn murværk, og der er valgt en diskret jordfarve, der matcher omgivelserne.

Den store terrasse, glasfacaden og udhænget udgør en samlet helhed, der samtidig er det allerførste indtryk, man får ved ankomsten til adressen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 6

Museum

Arken

Kunstmuseet Arken med mere lys og plads

Butik

Bilka Sønderborg

Indkøbsmekka med eksklusiv portal

Biograf

BioCity Randers

Biograf i klippeform på Thors Bakke

Kulturcenter

Brønden

Kulturhus med lysvinger

Uddannelsescenter

CBS Porcelænshaven

Et prismatisk spejlbillede af Frederiksberg Have

Hotel og konference

Copenhagen Towers

Copenhagen Towers – bæredygtigt giganthotel

Domicil

EY Tower

TV-Byen som ny ramme for Ernst & Young

Pengeinstitut

Fionia Bank

Glashus byder bankkunderne velkommen

Domicil

Geo

Nøgtern arkitektur iklædt stål

Ungdomsbolig

Hedorfs Kollegium

Kollegie i karnapper

Shoppingcenter

HerningCentret

Høj shopping i Herning

Domicil

Horten

Advokater med kompleks facade

Butik

Ikea Odense

Danmarks største Ikea

Domicil

Landboforeningen Gefion

Kraftfuldt landbodomicil

Skole

Lyngholmskolen

Energivenlig folkeskole i moduler

Kontorhus

Neroport

Humant mini-Manhattan

Skole

Odense Tekniske Gymnasium

Rummelighed til eleverne

Skole

Slotsskolen

Trebenet skole med kompakt krop

Kontorhus

Værkmestergården

Lysende skrin i tæt bydel