Erhvervsbyggeriets udearealer er for kedelige og uskønne

De er sjældent noget kønt syn, friarealerne rundt om landets erhvervsbyggerier. På bare græsmarker, lidt uden for byerne og langs motorvejene, ligger de forskelligartede virksomheder med deres parkeringsarealer og reklameskilte og ser kedelige og rodede ud. Siger Claus Bech-Danielsen, professor og arkitekt MAA fra Statens Byggeforskningsinstitut – By, bolig og ejendom (BBE) i april-udgaven af Byggeplads.dk.

Forstædernes erhvervskvarterer lægger beslag på enorme arealresurser, i flere tilfælde helt op til 25 pct. af byens samlede areal, så det kan undre lidt, at områderne har så lille en plads i debatten om byens arkitektur, og Claus bech-Danielsen forstår simpelthen ikke, hvorfor der er så lidt fantasi og bevidst tænkning, når det gælder friarealerne omkring erhvervsbyggeri.

Områdernes friarealer domineres af flade græsplæner uden æstetiske og landskabelige kvaliteter og uden nævneværdigt dyreliv. Landskabelig bearbejdning kan derfor let øge de oplevelsesmæssige og biologiske kvaliteter betragteligt, hvilket også vil styrke arbejdsmiljøet for virksomhedernes ansatte, siger Claus Bech-Danielsen, der også ønsker et opgør med  erhvervsområdernes monofunktionelle status.
Der er ofte i tæt tilknytning til byen et erhvervsområde, der efter kl. 16 og i weekenderne er helt øde og uden liv. Her kunne man nytænke og måske lægge rekreative funktioner ind i erhvervsområderne – eller åbne dem op og kombinere med offentlige parkstrøg eller kombinere bolig og erhverv, mener Claus Bech-Danielsen. Har han ret?