1:1 Landskab indvier stor skybrudspark i Sverige

1:1 Landskab står bag Nobelparken i Lund, der kan rumme ca. 1300 m3 regnvand og fungerer som en klassisk bypark

1:1 Landskab står bag Nobelparken i Lund, der kan rumme ca. 1300 m3 regnvand og fungerer som en klassisk bypark. Parken er startskuddet for en helt ny bydel nord for Lund.

Lund er kendt internationalt for sin stærke forskningsprofil. Nu er en ny bydel ved at vokse frem i den klassiske universitetsby omkring den fælles europæiske partikelaccelerator ESS og andre forskningstunge virksomheder. Centralt i den nye bydel Brunnshög er Nobelparken, tegnet af den danske tegnestue 1:1 Landskab. 1:1 Landskab vandt opgaven om at tegne den 3,8 ha store park i 2016 og kunne forleden indvie parken sammen med Lunds Kommune.

Det var vigtigt for os, at parken kunne tilbyde aktiviteter til alle uanset alder, køn og etnicitet. Samtidig skulle den også fungere som en skybrudspark, der kunne holde regnvand tilbage i tilfælde af ekstremregn. Vi valgte 1:1 Landskab til opgaven, fordi de havde en god forståelse for projektet og en god metode. Vi udarbejdede konceptet i fællesskab, og det var en meget frugtbar arbejdsproces.1:1 Landskab har løst opgaven meget flot, siger Nina Lindegaard fra Lund Kommune, som er bygherre på projektet.

Klassisk bypark

Parken er anlagt som noget af det første i byudviklingen, så området er så grønt og begroet som muligt, når beboerne flytter ind. Samtidig sikrer parken, at der er styr på regnvandshåndteringen fra dag ét. En stor skålet græsplæne i midten af parken er designet til at holde ca. 1300 m3 regnvand i tilfælde af skybrud eller store mængder nedbør. Resten af tiden fungerer den som et grønt samlingspunkt for kvarteret. Rundt omkring den grønne plæne ligger en krans med 10 mindre grønne områder, der har forskellige temaer og aktiviteter til parkens mange brugere.

Nobelparken er et eksempel på en klassisk bypark som vi kender det herhjemme fra Fælledparken og HC Ørstedsparken. Her er en stor plæne, hvor du kan sætte dig på græsset og kigge på himlen, solbade eller spille rundbold med vennerne. Det er et grønt stort frodigt åndehul, som du kan bruge til lige præcis det, du har lyst til. Jeg tror på, at den klassiske bypark er på vej tilbage, fordi den tilbyder os et helle midt i byens rum, som vi har brug for som mennesker, siger Jacob Kamp, partner i 1:1 Landskab, der i 2023 kan indvie endnu et stort klassisk byrum, når Grønttorvsparken åbner i Valby.

Samlingssted for beboerne

For Nina Lindegaard er der heller ikke nogen tvivl om, at de store byparker kan noget. Selvom parken kun lige er indviet, har den allerede været i brug gennem længere tid. Her kommer hundeluftere, børnefamilier og motionister, som dyrker et væld af forskellige aktiviteter fra løb og styrketræning til boldspil.

Jeg bliver i så godt humør, når jeg besøger parken og ser, hvor mange der allerede bruger den. Selvom bydelen stadig er i sin spæde begyndelse, så har beboerne rundt omkring fundet parken og bruger den aktivt. Den er virkelig blevet et samlingssted, som også besøges af folk fra resten af byen, slutter Nina Lindegaard.

 

 

 

 

Projektdata

Bygherre: Lund Kommune

Projektering og ingeniør: Tyréns

Areal: 38000 m2

 

Billede 1: 1:1 Landskab står bag Nobelparken i Lund, der kan rumme ca. 1300 m3 regnvand og fungerer som en klassisk bypark. Parken er startskuddet for en helt ny bydel nord for Lund.