Boligmarkedet i fremgang

Boligstatistikkerne fra bl.a. Boligsiden.dk og RealMæglerne viser, at antallet af nye boliger til salg er stigende uge for uge, men fortsat under normalen

Af Kim Sejr, journalist

Antallet af vurderinger stiger på landsplan. Det er godt, for siden før Corona har antallet af boliger, der er udbudt til salg, ligget under det normale for markedet. Ud af de mange vurderinger er der også kommet flere kommissioner, dvs. at flere og flere vurderinger nu bliver til en formidlingsaftale hos en ejendomsmægler, og boligen annonceres til salg, skriver RealMæglerne A/S i en meddelelse.

Mange nye boliger til salg i uge 12

Boligstatistikkerne fra bl.a. Boligsiden.dk og RealMæglerne viser, at antallet af nye boliger til salg er stigende uge for uge. Faktisk gik antallet af nye boliger til salg i uge 12 for første gang i 2024 over gennemsnittet, og siden uge 7 har antallet af nye boliger til salg bevæget sig mellem 15 og 30 procent over 2023-niveau. I uge 12 kom der hele 45 % flere boliger til salg end sidste år.

Det betyder naturligvis også, at udbuddet af boliger stiger, da salget ikke følger med i samme høje tempo. I løbet af årets 12 første uger har udbuddet af boliger i gennemsnit ligget 9,5 % over i forhold til udbuddet i de første 12 uger i 2023. Det skyldes først og fremmest, at der pt. kommer mere nyt til salg, end der bliver solgt.

-Siden Corona været behov for en periode, hvor hylderne blev fyldt op igen, og der er stadig et godt stykke op til normalen for udbud, så det er godt, skriver RealMæglerne.

8.000 - 9.000 boliger op til normalen

Sammenlignes udbuddet i 2024 med gennemsnittet (2015-2019), ligger det uge for uge ca. 14,5 % under ’normalen’. Det vil sige, at der stadig er 8.000 til 9.000 Til salg-skilte op til, hvad der er normalt for udbuddet i markedet. Og det vil sige, at markedet for første gang siden 2019 nærmer sig en god balance mellem købere og sælgere. Meget afhænger dog af salget, og om køberne skifter op i gear i løbet foråret og sommeren. Noget kunne tyde på det, lyder vurderingen:

-Efter en lille pause, der opstod i salget i forbindelse med deadline for ny boligskat, hvor mange var i markedet for at købe lejlighed, før de nye regler pr. 1 januar var gældende, og hvor der lige skulle pustes ud efterfølgende, er den traditionelle køber nu igen kommet frem.

Gang i salget af enfamiliehuse

Det er især kategorien villa / parcelhus / rækkehus, der rykker på sig. Det skyldes, at mange boligkøbere har opdaget, at mange af disse nu er billigere at eje, og det giver mere råderum til at købe for. Otte ud af 10 enfamiliehuse er nemlig nu billigere i boligskat, og dette er især i prisklassen op til 6 mio. kr. med beliggenhed, som ikke er udsigt til Øresund.

I uge 12 lå salget af villaer, parcelhuse og rækkehuse hele 11 % over gennemsnittet (2015-2019), og gennem de første 12 uger af året har salget i snit været 9 % højere end i 2023. Det er en meget, meget tydelig indikator på, at køberne er i markedet, og ejendomsmæglerne får travlt hen over foråret og sommeren.

Den udvikling kan også mærkes hos RealMæglerne. Både i januar og februar var salget af boliger hele 13 % højere end i 2023 for kæden, oplyses det.

Lejligheder altid attraktive

 

Fra december til januar steg kvadratmeterpriserne i København, og forklaringen er enkel: Det skyldes, at der er høj beskæftigelse, gode lønindkomster, og fortsat er køberbevægelse fra landområder til de attraktive byer. En lejlighed i København, Aarhus, Odense mv. vil uanset markedstendenser, skatter mv. altid være en attraktiv vare, fordi der altid er købere til den, slutter RealMæglerne.