Nordeuropas største byggeri på skruefundamenter

I Jernbanebyen ved Lokomotivhallerne i København opføres de første syv af op mod 250 CO2-neutrale huse for The Velux Foundations og Enemærke og Petersen

Københavns Teknik- og miljøborgmester Line Barfod tog tirsdag 30. august første spadestik til et banebrydende byggeprojekt ved Lokomotivhallerne i København. Fremtidens Fundament lægger det bæredygtige fundament for byggeriet, der skal bygges på skruefundament.

I Jernbanebyen ved Lokomotivhallerne i København opføres de første syv af op mod 250 CO2-neutrale huse for The Velux Foundations og Enemærke og Petersen. Det er de første prototyper af The Velux Foundations boligkoncept BoligVærkstedet.

Bæredygtige og innovative løsninger får Danmark på verdenskortet

Projektet skal vise, at man kan bygge attraktive boliger med lavt CO2-aftryk og fokus på sundhed. Boligerne er tegnet og designet på basis af Paris-aftalens klimamål for at opnå en væsentlig CO2-reduktion. De er tillige baseret på fem principper om, at boliger skal være sunde, til at betale, enkle, deles over tid og kunne skaleres.

Da Københavns Teknik- og miljøborgmester Line Barfod satte projektet i gang, sagde hun:

”Til næste år kommer verdens øjne til at hvile på København som verdens arkitekturhovedstad. Her skal vores evne til at gå forrest, når det kommer til bæredygtige og innovative løsninger stå helt i forgrunden, og det vil dette projekt bidrage til.”

Fremtidens bydel står på skruefundament

Boligerne bygges på skruefundament, som sikrer en 90 procent reduktion i CO2-udslippet i forhold til et CO2-tungt betonfundament. Skruefundamenter har samme bæreevne som betonfundamenter, er mindst lige så holdbare - og kan genbruges.

Etablering af skruefundamenter har desuden den store fordel, at det er en meget skånsom løsning for områdets omgivende natur. Der er ikke behov for kørsel med store maskiner og lastbiler, og der er ikke behov for store udgravninger. De massive skruer leveres i en varevogn og skrues ganske enkelt direkte i jorden. Skånsomt, enkelt og hurtigt.

Projektet vil åbne byggebranchens øjne

Rune Roepstroff Nissen, der er direktør hos Fremtidens Fundament, siger:

”Vi er glade for at være med på det visionære projekt. Velux-fonden sætter en helt ny retning for dansk boligbyggeri og vil forhåbentlig være med til at åbne branchens øjne for de mange muligheder, der allerede er til stede i markedet til meget konkurrencedygtige priser.”

”Byggeriet er en af de største klimasyndere, så det batter virkelig noget at sætte ind i vores branche. Vores skruefundamenter kan bidrage til at løse klima-udfordringen, og de løser også nogle af de andre udfordringer, som optager boligejerne i dag – fx er de radonsikre og skybrudssikre.”

Det er Velux Fonden der sammen med Enemærke & Petersen står bag det spændende projekt, der har til formål af skabe attraktive boliger i København til overkommelige priser.

Byggeriet er startskuddet til et nyt, bæredygtigt boligområde, der kommer til at bestå af 200 – 250 mindre, billige 2½ etages huse