København er i år arkitekturhovedstad

2023 bliver et år, hvor arkitekturen i København får ekstra meget opmærksomhed. Danmarks hovedstad er nemlig udnævnt til verdens arkitekturhovedstad

2023 bliver et år, hvor arkitekturen i København får ekstra meget opmærksomhed. Danmarks hovedstad er nemlig udnævnt til verdens arkitekturhovedstad - World Capital of Architecture - i 2023.

Det vil blive fejret med et brag af et år, hvor københavnere, danskere og besøgende inviteres til at fejre alt det der er fælles, når vi ser tilbage, og alt det vi kan gøre sammen, når vi kigger frem. Derfor har året fået titlen ”Copenhagen in Common — vi har byen til fælles”. Året igennem bliver der masser af muligheder for at dykke ned i byens arkitekturarv, at lade eksperimenter boble op i byens rum og kalde til debat om bæredygtig byudvikling. 2023 har nemlig fokus på arkitektur indenfor tre hovedområder: historie, hverdag og natur.

Arkitekturhovedstad 2023 er en titel, som UNESCO og den internationale arkitektforening UIA har tildelt København som den kun anden by i historien. Den første World Capital of Architecture er Rio de Janeiro, som havde titlen i 2020 og 2021. Udnævnelsen som World Capital of Architecture hænger tæt sammen med værtskabet for UIA’s verdenskongres, som afholdes hvert tredje år. I 2023 er København vært for kongressen, og det er derfor, at den danske hovedstad også har fået titlen som Arkitekturhovedstad 2023.

For at fejre udnævnelsen som verdens arkitekturhovedstad er Københavns Kommune gået sammen med arkitektbranchen samt kultur- og erhvervslivet for at skabe et arkitekturår i 2023, der skal have relevans for både københavnere og besøgende. Ambitionen er at skabe et program, der er spændende for mange målgrupper, både dem der ikke plejer at snakke om arkitektur og for dem, der er helt fordybet i fagområdet

Valget af København København blev valgt som værtsby for UIA’s verdensarkitekturkongres og dermed World Capital of Architecture pga. sine stærke arkitektoniske traditioner og fremsynede byudvikling, der bl.a. har fokus på bæredygtighed, klima og liveability. København skal bl.a. vise sine evner til at tænke langsigtet i forhold til byggeri, design, klimatilpasning, innovation, borgerinddragelse og bæredygtig byudvikling, socialt såvel som miljømæssigt.

Valget af København som kongresby er resultat af et samarbejde mellem Akademisk Arkitektforening, Realdania, Udenrigsministeriet og Wonderful Copenhagen. Der følger ingen specifikke krav med titlen som World Capital of Architecture, så det er op til enkelte titelby, hvordan man vil markere det.

UIA står for Union Internationale des Architectes (på engelsk: International Union of Architects), har hovedsæde i Paris og er den eneste internationale organisation, der repræsenterer verdens arkitekter.