Ny studieby hitter på Amager

Der er 14 kvadratmeter at boltre sig på for de studerende, der har fået fingrene i én af de nye og bæredygtige CPH Village-boliger på Amager

Der er 14 kvadratmeter at boltre sig på for de studerende, der har fået fingrene i én af de nye og bæredygtige CPH Village-boliger på Amager. Med de stablede studieboliger vil bygherren vise, hvordan man kan bo småt uden at nøjes, og derfor er der lagt vægt på at sikre indeklimaet og fællesskabsfølelsen.

Hvor der før var asfalt i lange baner, summer der nu af liv. En parkeringsplads på Amagerbro i København er omdannet til en studieby med røde modulboliger stablet ovenpå hinanden. For nylig har bygherren CPH Village overdraget nøglerne til de 88 studerende, der allerede er rykket ind i de nye boliger på 14 kvadratmeter. Der er tale om seneste skud på stammen fra bygherren, som står bag tilsvarende studiebyer på Refshaleøen og Vesterbro.

Også i den nye studieby er bæredygtigheden i fokus. Størrelsen på boligerne er nemlig ikke tilfældig, for målet er ikke bare at give boligtrængende studerende tag over hovedet, men at gøre det på den grønnest mulige måde:

- Vi bygger små boliger for at bidrage til en mere bæredygtig boligform, lyder det fra Ida Lundorff, der er Head of Sales and Marketing hos CPH Village.

Boligformen matcher målgruppen

Udover de 14 kvadratmeter til hver studerende byder studiebyen på fælles stue, køkken og udearealer. Selvom der er skruet ned for antallet af kvadratmeter, er der lagt vægt på at sikre, at de unge beboere ikke mangler noget.

- Med vores studiebyer vil vi bidrage til færre kvadratmeter per person, end hvad vi i øjeblikket ser i gennemsnit i Danmark. Man kan bygge og bo på en ny måde uden at mangle noget, og så er det endda både billigere og mere bæredygtigt, fortæller Ida Lundorff og tilføjer:

- Studerende er en af de mange oplagte målgrupper til denne form for byggeri. Vi oplever nemlig i høj grad, at de er åbne for at bo mindre, og at vores boliger passer til deres behov, når de flytter hjemmefra. Desuden bidrager det til en følelse af fællesskab at dele fællesområderne med deres naboer.

Fra larmende p-plads til behagelige boliger

Det har krævet både omtanke og en særlig lydløsning at omdanne parkeringsplads til behagelige boliger. Beliggenheden ved siden af Københavns Universitet på Amager er praktisk for de studerende, men har gjort det nødvendigt at vælge vinduer, der lægger en dæmper på støjen:

- For os handler det om at udnytte et område i byen bedst muligt. Nærmere bestemt har vi skullet omdanne en støjende parkeringsplads til boliger med behageligt indeklima. Derfor har vi valgt vinduer fra Velfac, der dæmper støjen. Dele af bebyggelsen vender nemlig ud mod Amagerfælledvej, hvor der er masser af aktivitet og liv, forklarer Ida Lundorff.

Boligerne er udstyret med såkaldte russervinduer fra vinduesproducenten Velfac, der på én gang løser behovet for lyddæmpning og udluftning.

- Med tanke på boligernes størrelse og placering har det været vores fornemmeste opgave at levere vinduer, der ikke bare sikrer en stor mængde dagslys i boligen, men også støjdæmpning og ventilation. Den valgte vinduesløsning omfatter russervinduer, der muliggør effektiv støjdæmpning med åbentstående vinduer, så de studerende kan få frisk luft inden døre uden at være generet af støj, afrunder Pierre Marie, der er akustikspecialist hos Velfac.

På den måde er der skabt de rette forudsætninger for, at de studerende får et godt indeklima og tilstrækkelig med arbejdsro i de nye studieboliger.

På Nørrebro er der godt gang i byggeriet af den næste CPH Village-studieby, der skal rumme 362 studerende og dermed bliver den markant største.

Foto:CPH Village. CPH Village har åbnet dørene for de bæredygtige studieboliger på Amager.