400 studerende kan bo på en parkeringsplads!

Hvert år omkring september har tusindvis af studerende store udfordringer med at finde et sted at bo

Hvert år omkring september har tusindvis af studerende store udfordringer med at finde et sted at bo. En bolig tæt på studiet, og som er til at betale på en SU-indtægt. I år er der optaget rekordmange unge på videregående uddannelser med 69.526 personer, herunder 5000 ekstra oprettede studiepladser som en afledt effekt af coronavirus. Det skaber pres på boligjagten for de kommende studerende.

For hvor skal de unge mennesker bo? Og hvordan får vi plads til flere studerende i byerne? Tegnestuen ONV har skabt et visionært bud, der kan opleves i Dansk Arkitektur Center. I den aktuelle udstilling Syv meningsfulde boliger vises konkrete bud på, hvordan man kan skabe budgetvenlige boliger til de mange – også studieboliger i projektet Park Village.

I Park Village udnytter studieboligen luften over uudnyttede parkeringspladser til at huse studerende midlertidigt. Parkeringspladserne er der stadig. De er bare overdækket og i skygge. Til gengæld har en masse studerende fået tag over hovedet, fælleskøkken og terrasse under solen.

Arkitekt MAA Søren Rasmussen, indehaver af ONV fortæller: ” Den danske planlov har givet grønt lys for, at man kan bygge midlertidige boliger til studerende, som kan stå i 10 år ad gangen og huse mange af de boligløse studerende. Eksempelvis kunne man på en parkeringsplads på Tagensvej i København skabe en energisk studieby med op til 200 studerende, som kunne flytte ind til studiestart.”

På 10 år kunne sådanne boligerne på Tagensvej huse op til 400 studerende fra studiestart og gennem en lang videregående uddannelse. Boligerne flyttes til en ny midlertidig lokation og parkeringspladsen vil stå uberørt tilbage.

I Dansk Arkitektur Center kan besøgende blive inspireret til et nyt syn på, hvordan man (også) kan bo i ONVs arkitektoniske løsninger fra delesommerhuse og midlertidige studieboliger til generationshuse og flygtningeboliger.

Udstillingen kan opleves i DAC Passage indtil 29. november 2020, hvor der er gratis adgang.

Udstillingen er udviklet af ONV i samarbejde med Dansk Arkitektur Center. Foreningen Realdania har støttet udstillingen.