Danmarks første svanemærkede pavillonskole

Takket være nyudviklede pavillonmoduler, som efterlever Svanemærkets krav, har Ajos a/s i samarbejde med TRUST netop afleveret Danmarks første svanemærkede skole til Københavns Kommune.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke, og det tildeles kun de produkter og ydelser, der efterlever Svanemærkets skrappe miljø- og kemikaliekrav. Og for første gang i Danmark lever en midlertidig skole op til de krav, der bl.a. stilles til materialer, produktionsfasen, byggeprocessen samt affalds- og recirkuleringsfasen.

Skolen er opført for Københavns Kommune på Ørestads Boulevard på Amager af Ajos a/s på vegne af TRUST. Det tværfaglige fællesskab arbejder fokuseret på at skabe de bedste rammer for byens børn og unge, og det sker nu i et svanemærket byggeri.

- Vi er i Ajos utrolig stolte over at bidrage til dette historiske byggeri, som er den første svanemærkede skole i Danmark, der står færdig.  Vi har i mange år tilstræbt at vores løsninger skulle blive endnu mere bæredygtige og udvikler hele tiden forretningen på det område. Selv om vores tidligere pavilloner har været meget tæt på at efterleve Svanemærkets krav, har vi ikke været helt i mål. Det er vi nu takket være et stædigt strategisk fokus og en massiv indsats fra Ajos’ medarbejdere, siger Ole Wamsler, adm. direktør i Ajos a/s.

Den unikke skole består af i alt 67 standardpavillonmoduler, hvilket giver byggeriet et samlet indvendigt areal på knap 3.000 kvm. Skolen er opført af tre fritliggende bygninger, hvor den ene er i ét plan, mens de øvrige to bygninger står i tre etager.

Pavillonmodulerne er alle nyudviklede og sætter standarden for alle nye moduler, som Ajos køber hos sin leverandør, Scandi Byg a/s, der er landets største producent af modulbyggeri. Modulerne måler nu 11x4 meter, og er dermed en meter længere end før, hvilket giver ekstra plads til indvendige gangarealer.

Skolen skal rumme ti klasser, hvilket betyder at cirka 280 elever plus skolens personale kommer til at nyde alle skolens lyse og indbydende lokaler. Og de særlige behov til eks. billedkunst- og natur & teknik-lokaler opfyldes fuldt ud. På hver etage er der desuden garderobe og toiletfaciliteter.

Ajos står også for etableringen af overdækket cykelparkering og skure til affaldsbeholdere. Alt opføres i henhold til Svanemærkets krav. Alle processer kontrolleres løbende af Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket i Danmark.

- Det er glædeligt, at den første svanemærkede skole i Danmark nu står færdig - og jeg både håber og tror, at flere vil følge trop. For en svanemærket skole er både bedre for miljøet og for de elever og lærere, der skal opholde sig i bygningen. Fx vil bygningen være kendetegnet ved et særligt godt indeklima, da der er krav til bl.a. ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi. Samtidig bliver både byggeproces og det færdige byggeri bliver gennemgået af en uvildig tredjepart. Det sikrer en høj byggeteknisk kvalitet og en solid investering for ejeren, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

I Ajos a/s hilser de kontrollerne velkommen og ser dem som logiske i forhold til de ambitiøse mål, man vil opnå.

- Alt under Ajos' entreprise i skolebyggeriet bliver udført i henhold til Svanemærkets krav. Alle materialer fra vinduer, døre og isolering til gulve, maling og fugemasse er der set på i forbindelse med certificeringen. Vi har igennem længere tid set bæredygtigt byggeri som fremtiden - også når det gælder midlertidige skoler og institutioner – og vi har derfor investeret tid og penge i at opnå denne strategiske position i markedet. Den ”grønne” bølge har man taget til sig ude omkring i kommunerne, og vi kan mærke en markant øget interesse for Ajos’ bæredygtige og Svanemærkede pavillonløsninger, siger Ole Wamsler.

Selv om det er et midlertidigt og flytbart byggeri, er den svanemærkede skole bygget efter retningslinjerne i BR18 og efterlever således alle krav, som var det et permanent byggeri. Den fuldt funktionsdygtige skole får vedligeholdelsesfrie facader, vinduer af træ/aluminium, luft til vand-varmepumper, gulvvarmesystem i alle lokaler, elektronisk styret belysning samt fuld ventilation som aktiveres af måling af CO2-indholdet i luften.

- Alle pavillonmoduler i vores nye serie, vi køber fremover, vil leve op til Svanemærkets krav til miljø og bæredygtighed. For i Ajos mener vi det seriøst, når vi taler om bæredygtighed som vejen frem, og Svanemærket er i tråd med den ambitiøse rejse, som Ajos er i gang med. Vi har i en årrække arbejdet systematisk med bæredygtighed, hvor vi blandt andet har gjort varmepumper til standard i vores pavillon- og skurmoduler, og vores afdeling for Midlertidige Installationer udlejer kun LED-lys, siger Ole Wamsler og understreger, at certificeringen af Ajos' pavilloner sker uden ekstraudgifter for kunderne.