Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole

I dag blev byggeriet af den nye svanemærkede folkeskole i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster officielt skudt i gang

I dag blev byggeriet af den nye svanemærkede folkeskole i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster officielt skudt i gang. To elever og Simon Hansen, udvalgsformand for Børn, Familie og Uddannelse, tog i fællesskab de første spadestik til det historiske skolebyggeri, der bliver et nybrud inden for bæredygtighed og arkitektur. Internationalt anerkendte arkitekter og lokalt forankrede entreprenører og arkitekter står bag det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie.

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt, og at det skulle leve op til kravene for en såkaldt FN’s verdensmålsskole. Det gælder både i materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder. Og det var blandt andet Guldborgsund Kommunes høje ambitionsniveau, der fik Henning Larsen Arkitekter og SKALA Arkitekter til at gå med på holdet, og de er stolte over at være en del af byggeriet, der nu officielt er skudt i gang.

”Den nye skole i Sundby bygger på social og lokal forankring med udgangspunkt i stærke læringsmål og fællesskab. Vi har tegnet en skole, som arbejder i spændfeltet mellem læring og landskabet, og hvor det ikke kun handler om den læring, der foregår i bygningen, men hele ruten til og fra skolen, og den måde skolen vil koble sig til lokalsamfundet. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed og bliver Danmarks første permanente svanemærkede skole.”

”Vores manifest har været, at et kvalificeret og kreativt arbejde med læring, byggeri og landskab kan gøre en forskel – både for et lokalsamfund og for det enkelte barns udvikling. Med placeringen i naturrige omgivelser kan børnene lære og opleve ting, som ligger uden for det almindelige skema i folkeskolen, og som kan bidrage til deres kreative udvikling. Det er dejligt at opleve elevernes begejstring og lærernes opbakning i dag ved første spadestik. Vi glæder os til at se bygningen blive opført og klar til at skabe værdi for både elever og borgere,” siger Mads Heinberg, designansvarlig arkitekt, SKALA Arkitekter og Eva Ravnborg, Partner Henning Larsen.

Åbner i 2022

Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i sensommeren 2022.

Der vil være plads til cirka 580 elever med to klasser per klassetrin (0. – 9.klasse). Skolen kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for elever med psykiske eller fysiske handicaps.

Byrådet har samlet set afsat 175 millioner kroner til hele projektet. 150 millioner kroner til selve byggeriet og yderligere 25 millioner kroner til øvrige omkostninger – herunder grundkøb, infrastruktur, inventar, rådgiver mv. Skolebyggeriet er dermed det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie.

Guldborgsund Kommune har indgået en leasingaftale med Kommunekredit om finansiering af skolen. Det er således Kommunekredit, som er ejer af skolen de første 25 år, hvor kommunen leaser skolen og efter 25 år tilbagekøbes skolen for 50 millioner kroner.