Kullegaard transformerer bevaringsværdig skole

Den over hundrede år gamle Østre Skole skal fremover bruges til statslige arbejdspladser. Skolen skal derfor bygges om, så den fremover fremstår som et moderne kontormiljø

Den over hundrede år gamle Østre Skole skal fremover bruges til statslige arbejdspladser. Skolen skal derfor bygges om, så den fremover fremstår som et moderne kontormiljø. Kullegaard er den del af det projektteam, der har vundet totalentreprisekonkurrencen, hvor virksomheden varetager arkitektrådgivning inden for både byggeri og landskab.

I Holbæk ligger Østre Skole, som er opført i perioden 1902-1918. Skolen har gennem de seneste mange år været istandsat af flere omgange for at leve op til samtidens krav for skolebyggeri. Det har bl.a. betydet, at det oprindelige udtryk fra den nationalromantiske stil ikke længere fremstår tydeligt.

I 2018 solgte Holbæk Kommune skolen til Bygningsstyrelsen, der har valgt at bruge bygningerne til at imødekomme de behov, der er opstået som følge af regeringens plan om udflytning af statslige arbejdspladser. Skolen skal derfor undergå en total transformation, så den i slutningen af 2020 fremstår som en moderne arbejdsplads.

Moderne arbejdsplads med respekt for historien I samarbejde med Ole Jepsen og Niras har Kullegaard vundet konkurrencen om ombygningen af den gamle skole. Kendetegnet for det vindende projektforslag er bl.a. at bringe skolen tilbage til sit oprindelige udtryk, så sjælen i det bevaringsværdige byggeri får nyt liv. Det skal selvfølgelig ske ud fra en betragtning om, at de istandsatte bygninger lever op til den funktionalitet, som er kendetegnende for nutidens kontormiljøer.

-Skolen er opført i en tid, hvor kærligheden til detaljen og til materialernes forskelligheder var toneangivende. Men gennem tiden er stofligheden i de indvendige rum forsvundet, så via en ny fortolkning af det nationalromantiske udtryk søger vi at genskabe dette via materialevalg og farvekompositioner. Det sker i en fin balance mellem æstetik og funktion, da det er centralt, at bygningen lever op til bygherres krav om brugbare arbejdspladser, siger arkitekt fra Kullegaard Hanne Engvang.

En af de faktorer som har betydning for den fremtidige brug af bygningerne, er indeklimaet, hvor der bl.a. arbejdes med dagslys og optimale akustiske forhold. På grund af bygningernes bevaringsværdi stilles der særlige krav til de valgte løsninger, som findes i samarbejde med bygherre og de kommende brugere. Udover bearbejdelsen af bygningerne, er det omkringliggende landskab også i fokus, hvor Kullegaards landskabsarkitekter står for den fremtidige udformning.

Mange års erfaring med historisk byggeri Gennem mange år har Kullegaard beskæftiget sig med større og mindre projekter inden for historiske bygninger. Virksomheden har derfor et indgående kendskab til de processer, der skal iværksættes, når det omhandler fredet og bevaringsværdigt byggeri.

Via et segmenteret fokus har udvalgte medarbejdere oparbejdet en stor viden og erfaring inden for området. Det betyder, at rådgivningen altid foregår med respekt og omtanke for det oprindelige håndværk og udtryk kombineret med fremtidige ønsker og behov i den konkrete opgave. På nuværende tidspunkt deltager Kullegaard fx også i transformationen af den gamle postbygning i København, der fremover bliver et eksklusivt hotel.