STB Byg laver plejehjem til plejeboliger

Entreprenørvirksomheden STB BYG A/S i Vejle vinder totalentreprisen på Huset William i Valby - plejecenter omdannes til plejeboliger

Det blev entreprenørvirksomheden STB BYG A/S i Vejle, der vandt totalentreprisen på Huset William i Valby. Et projekt til ca. 81 mio. kr. Det gamle plejehjem nedrives helt og genopstår som Fugl Føniks med 56 tidssvarende og attraktive plejeboliger.

Der er tænkt på både bo- og livskvaliteten hos beboerne og medarbejdernes arbejdsforhold, når det nye Huset William står færdigt primo 2019.

Det er Kant Arkitekter, der som totalrådgiver for FSB har udviklet projektforslag i et tæt samarbejde med SUF Københavns Kommunes Omsorgs og Socialforvaltning samt Ældrerådet. Projektet bliver nu overgivet til vinderen af totalentreprisen, STB BYG A/S, som sammen med deres team bestående af arkitektfirmaet Kullegaard A/S, landskabsarkitekt Lassen Landskab A/S og rådgivende ingeniørfirma Danakon A/S står for det videre forløb.

- Det er en fornøjelse at skulle arbejde videre med så gennemtænkt et projekt. Det er et dejligt livsbekræftende byggeri, hvor der er tænkt over, at det skal være et hjem og ikke en institution for beboerne. Vi vil så gøre vores til, at byggeriet ikke bare ser godt ud på papiret, men også i virkeligheden fremstår som et velfungerende kvalitetsbyggeri, siger adm. direktør Jens Winther fra STB BYG A/S.

Billigere og bedre at bygge nyt

Det oprindelige plejehjem blev opført i 1972 efter datidens standard, og hverken toilet- og badeforhold eller arbejdsforholdene for personalet var tidssvarende længere. Det blev derfor besluttet at nedrive bygningerne og opføre nye og tidssvarende boliger.

Når Huset William slår dørene op i 2019 bliver det i en fireetagers bygning, hvor de 56 boliger fordeler sig med 11 boliger og fællesrum i stueplan og 15 boliger på hver af de øvrige etager. Alle boliger får adgang til enten altan eller egen have. To af boligerne bliver lidt større og indrettes til par.

Arkitekterne har disponeret pladsen så gangarealerne bliver relativt korte, hvilket skaber overskuelighed for beboerne og optimale arbejdsforhold for personalet. De kvadratmeter, der er sparet på gangene, er i stedet blevet brugt til større fællesarealer for beboerne. Både på gangene og i boligerne er der gjort meget for at skabe så optimale lysforhold som muligt.

Sansehave og særlige hensyn

Rundt om Huset William bliver der etableret en afskærmet bypark, hvor beboerne kan færdes i et mindre stisystem. Der vil også være kroge og mødesteder, hvor beboerne kan være sociale eller finde en fredfyldt plet.  I sæsonen vil haven byde på køkkenhave med grøntsager og krydderurter samt flere aktivitets- og sansemuligheder for beboerne. Inde i bygningen bliver der både en gårdhave og en fredelig taghave, der er sikret for specielt demente og sårbare beboere.

- Taghaver er en spændende detalje, som vinder mere og mere frem, da sådanne tage kan optage en stor del af regnvandet og derved aflaste kloaksystemet for store mængder vand. Vi har allerede en solid erfaring i at opbygge de særlige dæk fra flere byggerier, hvor der har været krav om grønne tage, fortæller Jens Winther.

Bygherren er det almene boligselskab FSB, der også efterfølgende står for driften af bygningerne i det nye almene plejecenter.