Digitalt mængdeudbud gav besparelse på fem procent

Flere og flere udbud gennemføres som mængdeudbud, hvor rådgiveren ikke blot har tegnet og beskrevet byggeriet, men også har udtrukket de mængder, som entreprenøren skal anvende

Flere og flere udbud gennemføres som mængdeudbud, hvor rådgiveren ikke blot har tegnet og beskrevet byggeriet, men også har udtrukket de mængder, som entreprenøren skal anvende. Denne form for projektering er ny for mange og kan være vanskelig, da mængderne kan udtrækkes og beregnes på forskellige måder. Og det kan være svært for tilbudsgiverne at finde hoved og hale i udbudsmaterialet, hvis det ikke er entydigt.

Rød tråd i udbudsmaterialet gav gevinst

Sådanne problemer opstod ikke ved KAB’s mængdeudbud af et plejeboligprojekt på cirka 12.000 kvadratmeter. Tværtimod var udbudsmaterialet klart og sammenhængende med en rød tråd igennem alt materialet. Rådgiverfirmaet AI a/s havde nemlig anvendt en gennemgående kode, som gjorde det muligt for tilbudsgiverne at spore den enkelte bygningsdel på tilbudslisten, mængdelisten, i beskrivelserne og i modellen.

Tilbudsgiverne kunne blandt andet se i en modelviewer, præcist hvor i bygningen mængderne var placeret – og kunne med et klik på en kode i modellen genfinde samme bygningsdel i beskrivelserne og på mængdelisten. Denne entydighed og sporbarhed reducerede tilbudsgivers usikkerhed og resulterede i en besparelse på mindst 5 procent af entreprisesummen, vurderer tilbudsgiverne.

- Den gennemgående kode var en god hjælp i tilbudsprocessen, som mindskede vores usikkerhed om hvilke mængder, der lå under de enkelte tilbudsposter. Vi forventer også i udførelsesfasen at få et bedre samarbejde med bygherren, fordi der er større entydighed om, hvad tilbuddet indeholder, siger Peter Poulsen, afdelingschef i entreprenørvirksomheden B. Nygaard Sørensen A/S.

Rådgiveren får også fordele

Rådgiverne havde også fordel af den gennemgående unikke kode, idet den gav en kvalitetssikring af udbudsmaterialet i forhold til, at alle elementer var tegnet og beskrevet. Det var således umuligt at overse noget, der var tegnet i modellerne og fx glemme en bygningsdel.

- Vejen til succes for udbud med mængder er, at bygherren og rådgiverne tager 100 procent ansvar for projektet og viser fuldt dokumenteret tillid til modellerne. De har nemlig den største indsigt i projektets mængder,” siger projektleder i AI A/S Per Sams.

Der var ikke fra bygherres side stillet krav om at anvende BIM - Bygnings Informations Modellering - i udbuddet. Dette valgte AI A/S at gøre på egen hånd, fordi rådgiverfirmaet havde en vision om, at det ville skabe værdi at anvende BIM struktureret via en gennemgående kode. Og denne vision blev altså heldigvis indfriet i praksis.

Hjælp til implementering

Da der var tale om ny teknologi med indkøb af nyt hardware og software, valgte AI A/S at samarbejde med bygherrerådgiveren Optimise.

- En af grundene til, at vi turde at stå på mål for modellerne og mængderne var, at vi havde tilknyttet en uvildig IKT-leder til projektet. Optimise stod for, at modellerne blev valide, og at udbuddet med mængder blev præsenteret for entreprenørerne på en måde, som gav dem den nødvendige indsigt og tillid, siger Tomas Snog, partner i AI A/S.

Intereseret i kurser om udbudsret? Byggekurser.dk kan tilbyde udbudsret for praktikere i Aarhus 19. november