Alger og snavs mister fodfæste

Tidligere var selvrensende nanoopbygning forbeholdt facademaling. Nu kan man også få en vandig træbeskyttelse med samme selvrensende effekt, hvor alger og snavs ‘glider af’.

Facademalinger med selvrensende nanoopbygning har længe været en efterspurgt vare hos firmaet Rockidan. Nu har firmaets hovedleverandør Caparol overført teknologien til en vandfortyndbar træbeskyttelse, Carat.

Malingen er tilsat tre forskellige aktivstoffer mod alger, og kombineret med nanoteknologi har produktet den samme hårde og smudsafvisende overflade, som ses hos f.eks. facademaling. Snavs og algesporer har derfor rent fysisk svært ved at bide sig fast. Det gør det nemt for regnen at skylle de sidste rester af, så facaden fremstår ren og klar og i farven.

Spring grunding over

Den nye træmaling har samme gode vedhæftning og indtrængende beskyttelse, som kendes fra de gammeldags oliebaserede produkter. Det betyder, at man kan slippe for den normale grundbehandling på de store flader. Samtidig har produktet en fleksibilitet, som kan optage de naturlige spændinger i træet og bevare den beskyttende overflade intakt.

Høj dækkeevne

Med et tørstofindhold på over 60 procent har Carat træbeskyttelse en ekstra høj dækkeevne. Typisk ligger tørstofindholdet i maling på det danske marked på mellem 20 og 40 procent, oplyser Rockidan. Det betyder, at man med to behandlinger i praksis får en beskyttende lagtykkelse på ca. 120 my mod traditionelt 70-80 my.

Foto: Carat træbeskyttelse er testet i Istanbul, som er berygtet for sin forurening. Den traditionelle træbeskyttelse blev grå og tilsmudset, mens den nano-kvarts baserede Carat var uforandret.