Bag facaden

Nordjyske håndværkere har succes med at løfte i flok i tværfaglige netværk inden for energirenovering og energirigtigt byggeri

På EUC Nord i Hjørring uddanner og efteruddanner man håndværkere inden for energirenovering og energirigtigt byggeri. Men ikke nok med det, man står også bag en succesfuld ‘dating-service,’ der har fået mange af regionens håndværkere til at samle sig i tværfaglige netværk. Nøgleordene er videndeling og kompetencer, når kunderne efterspørger specialister i energirenovering og energirigtigt byggeri.
- En meget stor del af vores energiforbrug bruges i dag i bygninger, og hvis man fremover udelukkende skal opvarme dem ved klimavenlig og vedvarende energi, skal energiforbruget reduceres med cirka 50 pct. frem til 2050, forklarer uddannelseschef Hans Ulrik Møller fra EUC Nord i Hjørring.
Netværk virker
For at klæde regionens håndværkere bedre på til den type opgaver tilbyder EUC Nord en række kurser og initiativer som eksempelvis etablering af tværfaglige netværk.
- Der er brug for omfattende energiforbedringer i den ældre bygningsmasse. Mange bruger flere penge på opvarmning end til husleje. Det oplever vi især i yderområderne, hvor boligerne er billige, og renten dermed er lav. Det giver derfor rigtig god mening at have fokus på alt fra udskiftning af vinduer til efterisolering, siger uddannelseschef Hans Ulrik Møller og fortsætter:
- Jeg synes godt, at vi kan have en ambition om at være den dygtigste landsdel i Danmark. Frederikshavn, Hjørring og Jammerbugt kommuner går foran, og vi har nogle dygtige håndværkere, som har en fælles viden, der siger spar to i forhold til det, man har andre steder.
Kendskabet vokser
Torsten Storgaard fra byggefirmaet Finn A. Christensen i Frederikshavn fortæller:
- Opstarten var svær. Men i dag tror jeg de fleste i Frederikshavn Kommune kender os. Vi mærker i hvert fald en klar vækst i antallet af henvendelser fra private borgere, som enten har snakket med en energirådgiver, er blevet henvist af en af kollegerne fra netværket eller har kigget på vores hjemmeside. Omvendt videresender vi også de henvendelser, hvor vi ved, at andre i netværket har bedre kompetencer end os. På den måde er netværket med til, at vi respekterer hinandens fagområder og fokuserer på, at kunden skal have den bedste løsning.
[boks]
Netværk
Nordjyske håndværkerfirmaer har samlet sig i tværfaglige netværk for at stå stærkere inden for energirenovering og energirigtigt byggeri. To af disse er:
www.energiproffer.dk (primært virksomheder i Frederikshavn Kommune)
www.energi-forbedring.dk (primært virksomheder i Hjørring Kommune)

Foto: Netværk og efteruddannelse er vejen frem. Uddannelseschef Hans Ulrik Møller fra EUC Nord i Hjørring fortæller her kursister om energirigtigt byggeri.