Byggepladsens maskiner et let bytte for tyve

Tyveri af entreprenørmateriel er et stigende problem og ifølge Dansk Byggeri stjæles der for ca. 600 mio. kr. fra danske byggepladser årligt.

Byggebranchen har gennem de seneste år oplevet en stigning hvad angår tyveri af entreprenørmateriel på de danske byggepladser. Tyvene har for let adgang til maskinerne, der ofte er svære at lokalisere, når de først er blevet stjålet.

Tyveri af entreprenørmateriel er et stigende problem, og ifølge Dansk Byggeri stjæles der årligt for ca. 600 mio. kr. fra de danske byggepladser. Tyvekosterne tæller alt fra brændstof til kabler og ledninger, men også maskiner, der efterfølgende sælges videre til entreprenørvirksomheder i udlandet, er et hyppigt bytte for tyveknægte.  

Hos G.S.V. Materieludlejning er man ikke overraskede over Dansk Byggeris tal. Og som landsdækkende materieludlejer med ca. 11.000 enheder ser man med stor alvor på den voksende tyveritendens.
 

- Når en byggeplads har fået stjålet maskiner, indebærer det en række ubelejlige og ofte høje ekstraudgifter for den pågældende entreprenørvirksomhed, til trods for at maskinerne er forsikret. For inden det er lykkedes virksomheden at anskaffe nye maskiner og gøre byggepladsen 100 pct. velfungerende igen, er der spildt timevis af dyrebar produktionstid, siger Henrik Christensen, der er produktchef hos GSV.
 

I takt med at de kriminelle bliver mere organiserede, så bliver den teknologi, der benyttes til at forhindre tyveriet og opspore maskinerne, ifølge Henrik Christensen også gradvist mere avanceret. Et godt eksempel er de nye apps, som GSVs medarbejdere har fået installeret i deres smartphones, der gør dem i stand til at spore maskinerne, uanset hvor de befinder sig. Henrik Christensen påpeger samtidig, at det rette sikkerhedsudstyr er alfa og omega, hvis man vil give tyvene kamp til stregen:

- Med de rette forholdsregler kan man som entreprenør gøre en væsentlig indsats i forhold til at øge sikringen af byggepladsen. Eksempelvis kan man ansætte vagter samt opsætte projektører med følere, infrarøde kameraer o.l. Frem for alt bør man være opmærksom på ikke at placere maskinerne tæt op af hegnet, hvor tyvene let kan løfte dem over med en kran, forklarer han.

Ifølge Henrik Christensen består en anden væsentlig problematik omkring materieltyveri i, at maskinerne ofte kan være særdeles vanskelige at opspore, når de først er blevet stjålet fra byggepladsen.

- Tyvene benytter som regel en række metoder til at undgå at blive snuppet, såsom at fjerne batteriet, så maskinen ikke kan spores. Hos GSV forsøger vi at være på forkant med dette problem ved at montere små tyveribokse i alle vores maskiner, der både viser, hvor de er, og hvor de har været – også selvom maskinen er sat til afkøling og batteriet er fjernet. Det betyder, at maskinen kan spores, uanset om den er blevet sendt til Djursland eller Dubai, hvilket letter politiets arbejde betydeligt, slutter Henrik Christensen