Effektive organiske solceller til glasfacader

Tysk producent sætter rekord med billige alternativer til silicium- og tyndfilmsolceller

Heliatek, tysk producent af solceller, har i forsøgsprojekter præsteret at producere el fra organiske solceller med en effektivitet på op til 12 pct. Hidtil har det maksimalt været muligt at nå en effektivitetsgrad på 5 pct. med denne type solceller, der kan påføres en glasgade i ultratynde lag, der tillader 30 pct. af sollyset at trænge gennem glasset.

Organiske solceller er billigere at fremstille end krystallinske silicium og tyndfilmsolceller, der i øjeblikket dominerer markedet. De vejer også mindre – 500 g/kvm, hvor siliciumceller har en vægt på 12 kg/kvm. Til gengæld er der uløste recirkuleringsproblemer forbundet med produktionen, idet der anvendes farlige metaller som cadmium og indium i små mængder.

Heliatek arbejder på at reducere og fjerne denne miljøbelastning og har samtidig som mål at nå op på en effektivitet på 15 pct. i 2015. Ud over implementering af organiske solceller på bygningsfacader udvikler Dresden-virksomheden løsninger til bilindustrien, hvor de elproducerende celler vil kunne påføres halvt gennemsigtige soltage på bilerne.

www.heliatek.com