Analytiker: Flere byggekonkurser i vente

Analyse varsler flere konkurser blandt entreprenørerne i byggebranchen - indtjeningen er generel ringe og soliditeten lav

Kreditvurderingsselskabet Bisnode har lavet en anlyse af byggebranchen, herunder af entreprenørsiden.

- Den del af branchen har en lav soliditet og en negativ indtjening, og det betyder, at bankerne, efter at de har set regnskaberne, begynder at sætte tommelskruerne på. Vi venter erfor at se et fortsat højt antal konkurser i branchen, siger Martin Stabell, risikoanalytiker i Bisnode til Jyllands-Posten.

Bisnode rangerer virksomheder efter kreditværdighed, hvor det bedste er AAA, og det ringeste er C. I byggebranchen under et har 29 pct. af virksomhederne en C-rating, og i erhvervslivet generelt ligger andelen på 27,7 pct. Inden for entreprenørerne er andelen med C-rating oppe på 38,8 pct.

Den lave indtjening hænger sammen med, at entreprenørerne og håndværkerne står sidst i køen for betaling, efter at ikke mindst diverse rådgivere har taget deres, skriver Jyllands-Posten.

- Den lave indtjening er en kombination af, at konkurrencen er hård, og at det typisk er f.eks. ingeniører, arkitekter og udviklerne af ejendomsprojekterne, der ligger højst i værdikæden. Først allersidst kommer entreprenørerne med lav indtjening til følge, siger Henrik Reedtz, partner og revisor med ekspertise inden for byggebranchen i revisions- og rådgivningskoncernen EY .

Den nu negative indtjening i branchen kræver, at der er penge sparet op til at klare en periode med røde tal. Men entreprenørerne er karakteriseret ved en meget lav soliditet. For byggebranchen som helhed ligger den omkring 25 pct., men for entreprenørerne er den nede omkring 18 pct. Det er faktisk samme niveau, som entreprenørkoncernen Pihl & Søn havde, da den for nogle uger siden begyndte sin vej gennem konkursbehandlingen, skriver Jyllands-Posten.

I sidste uge offentliggjorde kuratorerne et foreløbigt skøn over økonomien, og som det ser ud nu, kan selskabet kun betale fem af hver 100 kroner, det skylder.

Blandt kreditorerne, der altså får meget lidt af deres tilgodehavende igen, vil der være mange underleverandører i byggebranchen.

- Det ser ud til, at det er svært for kuratorerne at få alle Pihl & Søns projekter afsat til andre i branchen. Dermed er der en stor risiko for, at Pihl kommer til at trække nogle i branchen med sig i faldet, siger Martin Stabell fra Bisnode.

 

Byggekurser.dk holder 30. oktober et kursus i Aarhus om at håndtere konkurser i byggebranchen. Læs mere og foretag tilmelding her:

http://www.byggekurser.dk/kurser/handtering-af-konkurser-i-byggeriet/