Ny bæredygtig lethal i Gentofte

Det første eksempel på en bæredygtig lethal bliver opført i Gentofte Kommune, hvor den målrettes streetkulturens idrætsgrene som skateboard og BMX-cykling

Lokale og Anlægsfonden tog i 2003 initiativ til introduktionen af den særlige idrætsfacilitet kaldet en lethal. En lethal bygger på et princip om mulighederne i en uopvarmet idrætshal uden omklædningsrum, som samtidig formår at udtrykke en stærk arkitektonisk kvalitet. Idéen med en lethal er ikke, at den skal erstatte traditionelt idrætsbyggeri, men være et alternativ til det konventionelle byggeri. Der er siden introduktionen opført fem lethaller i Danmark.

I 2012 anså Fonden, at tiden var inde til at nytænke den arkitektoniske og tekniske tilgang til udformningen af lethaller. Derfor lod Fonden en række arkitektteams arbejde på udviklingen af "Lethal 2.0". Det resulterede i tre meget forskellige lethaller, der alle har noget særligt at tilbyde brugerne.

Gentofte Kommune var hurtigt på banen som interesseret i bygherre og efter først at have vist interesse for en af de andre lethalstyper, faldt det endelige valg på en bæredygtig version af lethalsprincippet tegnet af et team bestående af arkitektvirksomheden Vandkunsten, Moe & Brødsgaard og Lilleheden.

CO²-neutralt valg med træ som bærende materiale

Denne lethal er et CO²-neutralt valg med træ som det bærende materiale og med facader af transparent polycarbonat. Den ene facade vil kunne åbnes med hejseporte eller skydedøre, hvilket gør det muligt at skabe en nær sammenhæng mellem aktiviteterne inde i hallen og det, der sker udenfor hallen, hvor der er mulighed for en række forskellige aktiviteter og socialt ophold.

Selv om princippet om en lethal bl.a. blev udviklet for at undgå, at idrætslandskabet blev fyldt med billige staldlignende bygninger, har arkitekterne formået at finde stor inspiration i landbrugets ladebygninger. Men arkitektteamet har tilsat de særlige løsninger med lysindtag, som storbyernes banegårde og markedshaller anvender, så der bliver tale om et rart sted at være aktiv indendørs.

I Gentofte bliver lethallen målrettet og tilpasset streetkulturens aktiviteter - først og fremmest dem med hjul under fødderne. Men foruden skatere og BMX'ere, vil hallen også kunne bruges til f. eks basketball. I alt koster projektet 5 mio. kr. at opføre. Gentofte Kommune støtter med samme beløb som Lokale og Anlægsfonden - nemlig 2,5 mio. kr.

Hans Toft, borgmester i Gentofte Kommune, siger om projektet: - Med lethallen bliver området et helt fantastisk sted for skatere, og det giver de selvorganiserede børn og unge helt unikke muligheder for at dyrke deres sport og få endnu bedre rammer også for socialt samvær.