Privat indsats redder skole

Lokale borgere har med bidrag fra fonde og Realdania reddet Hou Skole fra at blive lukket

Lokale borgere i Lohals har forhindret, at en lukning af skolen kom til at slå landsbyens fælles liv i stykker. Med bidrag fra fonde og Realdania har de lokale sikret, at en række aktiviteter på skolen videreføres, og at nye er kommet til.

Da kommunens økonomi sidste år gjorde det nødvendigt at lukke Hou Skole, så det sort ud for det sociale liv i landsbyen Lohals. En række sociale aktiviteter i landsbyen Lohals ville samtidig blive hjemløse.

- Flere af de ældre her i landsbyen var rent ud sagt fortvivlede over, at de ikke længere ville kunne dyrke gymnastik på skolen. Der var flere aktiviteter der enten måtte flyttes helt til Rudkøbing eller lukke ned, siger formand, Maja Kristensen, Foreningen Hou Skole.

Hun var med til at etablere Foreningen Hou Skole, som har overtaget skolen. De har fastholdt aktiviteterne, åbnet en bogcafe med computere og arrangerer fællespisning på skolen.

Støtte til ombygning

For at få driften til at hænge sammen er foreningen i gang med at ombygge skolen, så den også kan bruges som naturlejrskole. Foreningen har haft svært ved at klare det økonomisk, men nu er Realdania parat til at bidrage.

- Hou Skole er en fin bygning, der har en afgørende betydning for det sociale liv i landsbyen. Det er et vigtigt samlingspunkt for landsbyens borgere. Det liv som bygningerne rummer, vil vi godt bidrage til at fastholde”, siger projektleder Lars Autrup, Realdania.

Ombygningen indebærer tre nye sovesale til de besøgende lejrskoler, et storkøkken og installation af brand- og sikkerhedsudstyr.