Rotationssymmetrisk parklygte med LED

Becco by Grønlund & KSA Design er en ny rotationssymmetrisk parklygte med LED

Becco er skabt med LED, og frem for at skjule LED-komponenterne er de integreret i lampens design. Susanne Grønlund, som er den ene af arkitekterne bag Becco, siger om designet:

- Lampen er karakteristisk ved at soklens bølgede form, der har funktion som køleribber, fortsætter op i skærmen, som lysbrydende ringe der breder sig i vandet. Lyskilden er skjult, og det indirekte lys er uden generende blænding og spredes effektivt ved hjælp af armaturets hvælvede tagplade.

LED beskyldes ofte for at blænde, men det behøver ikke være tilfældet. Det er muligt at kombinere lyskilder af god kvalitet med godt gennemtænkt design på en måde der både tilfredsstiller kravene om højt lysudbytte og lav blænding. I Becco benyttes et af markedets bedste LED produkter, der giver regelmæssigt lys uden udsving i farvetemperaturen.

LED-teknologien byder på store fordele inden for elektronisk styring.

- Lamperne kan forsynes med en styreboks med SIM-kort, der gør det muligt at fjernbetjene lampen over internettet. Desuden kan lamperne kommunikere med hinanden – enten trådløst eller via powerline, hvilket gør det muligt at styre mange lamper på en gang, fortæller Peter Olivarius, direktør i Focus Lighting, som har udviklet BECCO sammen med Grønlund & KSA Design.

Focus Lighting vurderer, at behovet for udendørs belysning er stigende både i Danmark og på eksportmarkederne.

- For byrumsarkitekterne er det vigtigt at skabe tryghed for borgerne ved hjælp af lys. Samtidig skal der spares energi. Begge behov opfyldes ved at styre lyset ved hjælp af den nye elektronik. Desuden er æstetik af stor betydning, og gennemtænkt design skaber karakteristiske byrum og giver produktet lang levetid, siger Peter Olivarius.

Becco-skærmen er støbt i long-life polycarbonat med acryl på begge sider, hvilket gør den særdeles modstandsdygtig over for solens UV stråling. Man undgår således den kedelige gulfarvning, der i mange år har betydet at plastskærme skulle skiftes jævnligt. De øvrige dele er i aluminium, som males sort, grafit- eller silvergrå.