ESCO-kontrakt om gadebelysning

Middelfart Kommune har indgået ESCO-kontrakt med EnergiMidt om den kommunale gadebelysning i de næste 15 år

Middelfart Kommune har gennem et EU-udbud indgået aftale med EnergiMidt. Aftalen, der er Danmarks første ESCO-kontrakt på energirenovering, drift og vedligeholdes af gadebelysning, indebærer, at EnergiMidt i de næste 15 år skal sikre mindst 30 procents energibesparelse samtidig med, at der investeres op mod 30 millioner kroner i bedre gadelys til gavn for borgerne i Middelfart Kommune.

- Vores vej- og gadebelysning er nedslidt og ville koste os omkring 28 millioner på de kommende års anlægsbudgetter at modernisere. Det sparer vi nu, samtidigt med, vi sikrer en tidssvarende og sikker gadebelysning - og sparer på energien til fordel for klimaet, udtaler borgmester Steen Dahlstrøm, der håber andre kommuner også vil benytte sig af ESCO-modellen til drift af gadebelysning.

- Den helhedsorienterede løsning indebærer, at vi udarbejder en langsigtet strategi for belysningsbehovet i kommunen. Udelyset skal udover tryghed og trafiksikkerhed i land og by bruges til at skabe atmosfære og aktiviteter, som passer til områdets unikke beliggenhed, fortæller Ulrich Borup Hansen, forretningsansvarlig for udelys i EnergiMidt.

Eksperter i udelys

ESCO-modellen betyder, at der skal findes besparelser på energiforbruget, og den opnåede besparelse bliver brugt til at finansiere renovering og fremtidssikring af gadebelysningen - helt uden økonomisk risiko kommunen og dens skatteydere.

- I Middelfart Kommune ser vi store fordele i samarbejdet, da vi får direkte adgang til eksperter i udelys og løbende bliver holdt ajour med udviklingen på området herunder en fortsat fremtidsorienteret og visionær viden om, hvordan borgerne får det bedste lys og anvender det mest effektivt, siger Niels Bebe, formand for Teknisk udvalg i Middelfart Kommune.

Til at løse opgaven har EnergiMidt indgået partnerskab med belysningsrådgiveren ÅF Lighting.