Banker blokerer for erhvervsbyggeri

Det er det helt rigtige tidspunkt at sætte gang i nyt erhvervsbyggeri, men bankerne blokerer for finansieringen, siger direktør Lars Holten fra Carlsberg Ejendomme

Hos Carlsberg Ejendomme mener direktør Lars Holten, at finansieringen står i vejen for at sætte skub i byggeriet og udnytte de gode priser. Men finansieringen står i vejen.

- Finansieringen skal naturligvis først på plads. Men her oplever vi et stort paradoks. Under højkonjunkturen, hvor alle kunne tjene penge på ejendomsudvikling, blev pengene nærmest smidt efter alle projekter. Nu holder de samme banker på pengene, selv om det faktisk er det helt rigtige tidspunkt at bygge på, hvis man ser på chancerne for at gøre en god investering, siger Lars Holten i en meddelelse fra EDC Erhverv.

Det ærgrer således Lars Holten, at han ikke har adgang til en stor pose penge, så han kunne sætte skub i nybyggeriet, bl.a. udviklingen af Carlsberg Byen i Valby. Lars Holten mener, at bankernes holdning til at finansiere nye ejendomsprojekter er præget af en 'brændt barn skyr ilden'-tankegang, der paradoksalt nok kan ende med at skade bankernes indtjening.

- Den bank, der hurtigst tilpasser sig den nye situation, vil kunne låne penge ud til nogle meget solide ejendomsprojekter, der vil have langt større chance for at blive en succes, end de projekter, man kastede penge efter i 2006 og 2007. Bankerne vil givetvis kunne gøre en god forretning og skabe pæne afkast ved at gå ind i projekter, der realiseres til de nuværende byggepriser, mener Lars Holten.

Ifølge Lars Holten er tidspunktet for at igangsættte erhvervsbyggeri det helt rigtige.

- Den lave rente og den hårde priskonkurrence mellem entreprenørerne om de alt for få opgaver har gjort det ekstremt attraktivt for bygherrer og investorer at sætte skub i nye ejendomsprojekter. Hvis man ser på både pris og kvalitet, vil jeg anslå, at man får cirka 50 procent mere for pengene ved at bygge nu, end man havde fået på toppen af højkonjunkturen i 2007, siger Lars Holten.