FOSS køber stor erhvervsgrund i Vinge

I den nordlige del af Vinge ligger et erhvervsareal på godt 15 hektar, som i fremtiden skal være hjem for virksomheden FOSS’ produktionsfaciliteter

Teknologivirksomheden FOSS er på vej til at etablere sig i Vinge. Det står klart, efter at Frederikssund Byråd på mødet den 2. juni godkendte et købstilbud på en 15 ha stor erhvervsgrund i det nordlige Vinge.

I den nordlige del af Vinge – lige nord for Haldor Topsøe Park – ligger et erhvervsareal på godt 15 hektar, som i fremtiden skal være hjem for virksomheden FOSS’ produktionsfaciliteter. Grunden har været i udbud i foråret, og på byrådsmødet den 2. juni accepterede byrådet et købstilbud fra FOSS på 61,9 mio. kr. for grunden. Handlen er betinget af, at Frederikssund Kommune udarbejder en lokalplan for området.

- Allerførst skal der lyde et stort velkommen til Frederikssund. FOSS er den helt rigtige virksomhed at få til Vinge. Med Foss´ højteknologisk produktion, der er med til at sikre optimal udnyttelse af fødevarer, passer virksomhedens profil helt ind i Vinges vision og ambition om at være en bæredygtig by. Samtidig glæder det mig naturligvis, at vi nu får endnu en stor virksomhed til erhvervsområdet i Vinge. Det er med til at sikre fremtidig udvikling og endnu flere lokale arbejdspladser i Vinge og dermed i Frederikssund Kommune, siger borgmester Tina Tving Stauning (A).

Vinge var et oplagt valg

Virksomheden FOSS har i nogen tid ledt efter en grund at etablere nye produktionsfaciliteter på. Med erhvervsarealet i Vinge har virksomheden fundet det helt rigtige sted.

- Vi står i den lykkelige situation, at forretningen vokser – endda ret betydeligt. Det har medført de naturlige og glædelige konsekvenser, at vores nuværende produktionsfaciliteter ikke længere kan følge med udviklingen og efterspørgslen. På den baggrund har vi i noget tid forberedt og arbejdet med mulighederne for at opføre nye, moderne og bæredygtige produktionsfaciliteter til at erstatte vores nuværende i Hillerød. FOSS blev etableret for godt 65 år siden og har siden dag ét ligget i Hillerød. Det har derfor også været et krav for placeringen af vores kommende fabrik, at den skulle ligge tættest muligt på vores Innovationscenter på Nils Foss Allé i Hillerød, siger adm. direktør, Kim Vejlby Hansen og tilføjer:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har undersøgt utallige muligheder, men når man skal op og have en grund i denne størrelse, så indsnævres feltet hurtigt ret betydeligt. Dernæst har bæredygtighed haft en meget afgørende betydning for vores valg – og her var der altså ingen andre udbudsprojekter i Nordsjælland, der kunne følge med, slutter Kim Vejlby Hansen.

FOSS planlægger at opføre en topmoderne fabrik på godt 20.000 kvm., som sætter nye bæredygtige standarder, både når det gælder bygningsmaterialer, grøn energi og det omkringliggende miljø. Den nye fabrik kommer til at beskæftige ca. 250 ansatte, som skal varetage alle funktioner i forbindelse med produktionen af FOSS’ instrumenter.

Teknologi til fødevareindustrien

FOSS er en højteknologisk virksomhed, der producerer test- og analyseløsninger til landbrugs- og fødevareindustrien. Det drejer sig om teknologi, der kan analysere blandt andet proteinindholdet i mejeriprodukter, fedtindhold i kød, fugtighed i korn eller sukkerindholdet i druer. Med analyser som disse kan fødevareindustrien skabe en mere intelligent og datadrevet produktion, der resulterer i mindre spild af fødevarer og bedre udnyttelse af råvarerne.

FOSS er global markedsleder og har langt den største del af sit marked udenfor Danmark. Virksomheden beskæftiger godt 1600 medarbejdere og omsatte i 2021 for 2,3 mia. kr.

Tidsplan

FOSS forventer at påbegynde opførelsen hurtigst muligt, således at den nye fabrik kan være klar i år 2025. På daværende tidspunkt erstatter den de nuværende produktionsfaciliteter i Hillerød, som flytter med over i de nye, moderne og bæredygtige rammer.