Tre kandidater til In-Situ Prisen 2012

Kandidater til In-Situ Prisen 2012 er Faunabro, Fælledparkens Skatepark og Godsbanen i Århus

Fabriksbetongruppen i Dansk Beton uddeler 6 juni 2012 In-Situ Prisen for syvende gang.

Prisen er indstiftet for at fremhæve de spændende muligheder i in-situ støbt beton, og i år er tre meget forskellige bygningsværker nomineret til den prestigefyldte In-Situ Pris.

De nominerede projekter er:
• Faunabro ved Randbøl
• Fælledparkens Skatepark
• Godsbanen i Aarhus

Nominering 1: Faunapassage med kompleks geometri
I forbindelse med den nye motortrafikvej mellem Bredsten og Vandel har Vejdirektoratet etableret en faunapassage, så dyrelivet i Vejle Ådal kan passere vejen.

Passagen er en jorddækket, ellipseformet buebro i beton med en samlet længde på ca. 56 meter og en bredde, der varierer mellem 30 og 50 meter. I midten er ellipsen understøttet af fire søjler udført i beton med hvid cement.

Den komplicerede ellipseform og de tynde søjler bød på forskallings- og betontekniske udfordringer, idet hele overbygningen blev støbt i en kontinuert støbning i løbet af 32 timer.

Bygherre: Vejdirektoratet
Arkitekt: Bystrup Arkitekter og Designere
Entreprenør: Jorton
Ingeniør: Grontmij

 Nominering 2: Skatepark med fornemme betonoverflader

Fælledparken i København har fået 4.600 kvadratmeter skatepark med udfordringer for både begyndere og øvede i forskellige zoner.
Hele det store betonareal med op til fire meter høje ramper er støbt in-situ for at opnå den silkeglatte overflade, der tiltrækker skatere fra nær og fjern.

Både den rådgivende ingeniør og entreprenøren valgte at inddrage udenlandske skatespecialister i design og udførelse – blandt andet er de lyse overflader af sprøjtebeton nænsomt glittet ved håndkraft.

Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: Nordarch
Entreprenør: Hoffmann og Grindlines
Ingeniør: Grontmij A/S og Site Design

Nominering 3: Kulturcenter med beton ude og inde

En ny og markant betonbygning med trekanten som et gennemgående designelement er den nye indgang til Godsbanen i Aarhus – den gamle godsbanegård, der nu er ombygget til kulturproduktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur med teatersale, auditorier, spillesteder, værksteder, kontorer og folkekøkken.

Bygningen har offentlig adgang til en tillokkende tagflade af beton, som giver en enestående mulighed for at se ud over byen. Indvendigt er bygningen præget af vægge og lofter i rå beton i trekantede flader.

Bygherre: Aarhus Kommune
Arkitekt: 3XN, E+N Arkitektur og Nord Architects
Entreprenør: HUJ
Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma


Fakta
Bag In-Situ Prisen står Dansk Beton Fabriksbetongruppen, der repræsenter alle betydende producenter af fabriksbeton i Danmark og er en del af Dansk Byggeri. In-Situ Prisen 2012 uddeles med støtte fra Paschal Danmark, som leverer totalløsninger indenfor forskalling, forme og understøtning til betonstøbning.

Formålet med In-Situ Prisen er at fremhæve det pladsstøbte byggeri og de mange, spændende muligheder, der er ved brug af fabriksbeton. Prisen uddeles til personer eller firmaer, som har stået for smukt arbejde i pladsstøbt beton, eller som har medvirket til at gøre brugen af forskalling lettere eller mere spændende.

In-Situ Prisen er uddelt hvert år siden 2004, hvor HUJ og Schmidt, Hammer Lassen vandt for kunstmuseet Aros i Aarhus. Sidste år gik prisen til A2 Arkitekterne og MT Højgaard for Nibsbjerg Vandcenter i Holstebro.