Utterslev Skole

:
maj 2013

Udover klasserum, er der på de nye første sale store, rare, gennemlyste fællesarealer, der giver stor fleksibilitet i undervisningen.

Den nybyggede mulitihal, har boldbane på taget, og er delvist nedgravet for ikke at ødelægge områdets skala, ikke mindst den markante mur, der afgrænser Bispebjerg Kirkegård.

Den nye første sal i hver skolebygning bæres af nye stålkonstruktioner. Udvidelsen har bl.a. inddraget bygningernes indre gårde for ikke at ændre på skolens fodaftryk og grundidé.

previous next

Ny overbygning på Utterslev Skole

Da en af Københavns nyeste skoler skulle udvides fra to til tre spor, valgte Creo Arkitekter en ganske radikal, men også praktisk og byggeteknisk meget krævende løsning

Byggefakta

Utterslev Skole
Skoleholdervej 20
2400 København NV
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Arkitekt:
Creo Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
1800 kvm.
Byggesum: 
68 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2012 - december 2013

Det var noget af en udfordring Creo Arkitekter A/S fik, da firmaet fik til opgave at udvide Utterslev Skole samt bygge en ny mulitihal. Skolen er nemlig ret ny, tegnet af et andet anerkendt arkitektfirma og beliggende på en smal grund med begrænset plads. Oprindelig var skolen bygget til at huse to spor, men nu var der behov for et tredje spor. Creo Arkitekter har været totalrådgiver på projektet og har stået for brugermøder, processtyring, programmering, projektering, udbud, byggeledelse og fagtilsyn, mens B. Nygaard Sørensen A/S har været hovedentreprenør.

Da Utterslev Skole blev opført i 2003, var det den første nye skole, der blev bygget i København i 25 år. Skolen er oprindelig tegnet af KHR Arkitekter A/S, og den er ret utraditionelt disponeret som en række selvstændige bygninger i forløb på begge sider omkring en central kanal. En række bygninger ud mod gaden rummer skolens fællesfaciliteter og administration, mens indskoling, mellemskole og udskoling huses i hver deres afgrænsede bygning på den anden side af kanalen. Disse oprindelige bygninger havde hvert et indre gårdrum. I byggeriet var der fra starten lagt stor vægt på fleksibilitet, indeklima og bæredygtighed.

Den lange, smalle grund skolen er beliggende på, afgrænses i enderne af henholdsvis Utterslev Torv og Bispebjerg Kirkegård og med sine åbne, offentlige gangforløb knytter den de to områder sammen.

Kanalmiljøet erstatter den traditionelle skolegård og funger som opholdssted og mødested i dagligdagen, som gangzone mellem bygningerne og som et eksperimentarium, hvor kanalens planter, fisk og små sluser kan bruges i naturfaglige eksperimenter.

Radikal løsning

Det er således dette gennemtænkte byggeri med fine uderum og forløb som udfordringen bestod i at bygge til, forklarer Poul Janum fra Creo Arkitekter. Oprindelig var der lagt andre planer for eventuelle udvidelser, men de viste sig ikke at være gennemførlige i praksis.

- Det var fra starten planen, at udvidelsen ikke skulle ændre nævneværdigt på skolens fodaftryk. Dels for at fastholde den oprindelige, præcise plan og dels for at bevare så meget friareal som muligt mellem bygningerne, fortæller Poul Janum.

- Vi ville respektere kanalen og gangarealerne, der gør skolen til en hel lille by. Så vi valgte en radikal løsning ved at løfte taget på de tre pavillonbygninger og inddrage gårdene ved at indsætte en ekstra etage på hver bygning. Hvor de oprindelige bygninger fremstår i røde tegl med træbeklædning visse steder, markerer vores projekt sig som træbeklædte, lette konstruktioner. I praksis har det været kompliceret rent byggeteknisk og vanvittigt udfordrende rent praktisk, da skolen skulle fungere samtidig med byggeriet, siger Poul Janum.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 2

Bolig

AAB

Bolig for livet

Kontorhus

Aaboulevarden

Kontorhus med format til Boulevarden

Hospital

Aarhus Dyrehospital

Moderne rammer for dyr og læger

Domicil

Atea

Synenergi og energi i forskudte fløje

Produktionsanlæg

Central Egelund

Hvid røg over Aabenraa

Produktionsanlæg

Danish Salmon

Fisk pakket ind i stål og beton

Uddannelsescenter

DTU

Nyt glashus på DTU

Shoppingcenter

Fisketorvet

Strøget - kom an!

Skole

Gåsetårnskolen

Svampeangreb gav nye rammer

Plejecenter og genoptræning

Hundested Plejecenter

Hundested Plejecenter forynget

Uddannelsescenter

KUA

Arkitektur og læring på højeste niveau

Distributionscenter

Lantmännen Cerealia A/S

Æstetik på havnefronten

Plejecenter og genoptræning

Lind Plejecenter

Trygge rammer i klassisk formsprog

Bolig

Mølholm Have

Eftertragtede boliger i Vejle

Skole

Mølleholmskolen

Skoleopdatering med fine nuancer

Produktionsanlæg

Novo Nordisk, Kalundborg

Højteknologisk produktion i ydre beskedne rammer

Ungdomsbolig

Nørregadepassagen

Rå karré til de unge

Bolig

Pontoppidan

Hjemme hos divaen

Bilhus

Regionshospital P-hus

Parkeringshus med skulpturelle kvaliteter

Ungdomsbolig

Ringgården

Kube-boliger med kulør

Bolig

Skovgårdsparken

Energirenovering med moderne udtryk

Bolig

Skovhjørnet

Rækkehuse med frit inventarvalg

Hospital

Sygehus Thy Mors

Akutmodtagelse i hvidt

Bolig

Torphusene

Rækkehuse med udsigt fra toppen

Domicil

Udbetaling Danmark Vordingborg

Pensionskroner lagt i trygge rammer

Skole

Utterslev Skole

Ny overbygning på Utterslev Skole