Skovgårdsparken

:
maj 2013

Helhedsindtrykket af Skovgårdsparken er helt nyt med den omfattende renovering af facaderne, og med tiden vil det omkringliggende grønne areal også blive moderniseret. P+P arkitekter A/S har været totalrådgivere på renoveringen.

 

Altanerne fra Windoor Danmark A/S giver et nyt arkitektonisk udtryk og giver mulighed for at lukke af med glaspartier, hvis det f.eks. blæser eller er koldt.

Indgangspartierne er fint detaljeret til skalaen og en fin modvægt til bygningernes store skala. Tresen A/S har bl.a. monteret skærmtegl på de nye facader.

På de sydvendte gavle er nu monteret solfangere, der giver varmt brugsvand, mens man på de nye altaner giver mulighed for at nyde solens stråler.

 

previous next

Energirenovering med moderne udtryk

Ikke blot sparer beboerne 80 procent energi, de får også nogle store altaner med oplukkelige glaspartier og moderne facader

Byggefakta

Skovgårdsparken
Ingasvej og Astridsvej
8220 Brabrand
Danmark

Bygherre:
Brabrand Boligforening
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Totalrådgiver:
P+P arkitekter a/s
Arkitekt:
P+P arkitekter a/s
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
23000 kvm.
Byggesum: 
225 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2011 - august 2013

256 lejligheder fordelt på ni blokke er i øjeblikket ved at skifte udseende fra et typisk 1960er look til en nutidig og indbydende række boliger i en fin parkbebyggelse. Der er tale om en virkelig forskønnelse samtidig med, at de nye facadeløsninger er holdbare og meget enkle.

Der er taget udgangspunkt i bygningernes oprindelige modulering og tilføjet nye elementer som indgangspartierne og glas-altanerne, der begge bidrager til nogle nye rumligheder i boligen og nye materialer. Efterhånden som bygningerne står klar, bliver de grønne områder også opgraderet med en mangfoldighed af anvendeligheder. Området tilføres nye stier, en sø og en ny beplantning. Nye oplevelsesrum opstår i kuperet landskab, mens der forsat vil være plads til boldspil og mange andre aktiviteter. Det er den århusianske landskabstegnestue, Preben Skaarup, der har tegnet de nye grønne omgivelser, mens P+P Arkitekter A/S har været arkitekter på renoveringen. På det vindende hold bag entreprisekonkurrencen er også ingeniørfirmaet MOE og totalentreprenør MT Højgaard A/S.

Fjernvarme bliver overflødig

Visuelt har Skovgårdsparken skiftet frakken, men det er også en varmere frakke. Klimaskærmen er blevet opgradet til nutidens standard og har fået nye træ/alu vinduer, ligesom taget har fået ekstra isolering. På taget er opsat solceller og på de sydvendte gavle er der monteret solpaneler, der samtidigt fortæller om de store forandringer, der er sket i afdelingen. Derudover er en blok tilsluttet jordvarme, mens alle blokke har fået ny ventilation med varmegenindvinding.

I haveanlægget bliver gjort plads til nedsivning af tagvand og ligeledes er en række andre bæredygtige tiltag indarbejdet i projektet. Projektets opstart var præget af stor bæredygtighed, og med MOEs medvirken blev energien en væsentlig del af det færdige projekt. Der er udført gennemgående beregninger på energikonceptet, som påviser de mulige energibesparelser, der er med til at minimere beboernes samlede boligudgifter, da en stor del af huslejestigningen spares på energiforbruget. Energirenoveringen er meget ambitiøs og bringer projektet helt i front i forhold til graden af energibesparelse i 256 lejligheder.

Sammenlagt forventes Skovgårdsparken efter renoveringen og ibrugtagning af jordvarme at svare til lavenergiklasse 2015 (lavenergiklasse 1+ eller max 25 kWh/m2). Når jordvarmen har kørt et år, vil man evaluere virkningen og på den baggrund installere evt. jordvarme på alle ni blokke og fjernvarmen undværes helt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 2

Bolig

AAB

Bolig for livet

Kontorhus

Aaboulevarden

Kontorhus med format til Boulevarden

Hospital

Aarhus Dyrehospital

Moderne rammer for dyr og læger

Domicil

Atea

Synenergi og energi i forskudte fløje

Produktionsanlæg

Central Egelund

Hvid røg over Aabenraa

Produktionsanlæg

Danish Salmon

Fisk pakket ind i stål og beton

Uddannelsescenter

DTU

Nyt glashus på DTU

Shoppingcenter

Fisketorvet

Strøget - kom an!

Skole

Gåsetårnskolen

Svampeangreb gav nye rammer

Plejecenter og genoptræning

Hundested Plejecenter

Hundested Plejecenter forynget

Uddannelsescenter

KUA

Arkitektur og læring på højeste niveau

Distributionscenter

Lantmännen Cerealia A/S

Æstetik på havnefronten

Plejecenter og genoptræning

Lind Plejecenter

Trygge rammer i klassisk formsprog

Bolig

Mølholm Have

Eftertragtede boliger i Vejle

Skole

Mølleholmskolen

Skoleopdatering med fine nuancer

Produktionsanlæg

Novo Nordisk, Kalundborg

Højteknologisk produktion i ydre beskedne rammer

Ungdomsbolig

Nørregadepassagen

Rå karré til de unge

Bolig

Pontoppidan

Hjemme hos divaen

Bilhus

Regionshospital P-hus

Parkeringshus med skulpturelle kvaliteter

Ungdomsbolig

Ringgården

Kube-boliger med kulør

Bolig

Skovgårdsparken

Energirenovering med moderne udtryk

Bolig

Skovhjørnet

Rækkehuse med frit inventarvalg

Hospital

Sygehus Thy Mors

Akutmodtagelse i hvidt

Bolig

Torphusene

Rækkehuse med udsigt fra toppen

Domicil

Udbetaling Danmark Vordingborg

Pensionskroner lagt i trygge rammer

Skole

Utterslev Skole

Ny overbygning på Utterslev Skole