Ørstedskolen

:
december 2010

Ørstedskolen er en af landets største folkeskoler og samler nu elever fra den sydlige del af Langeland på ét sted. Arkitekturen er inspireret af det specielle landskab på øen.

Store og lyse lokaler kendetegner Ørstedskolens arkitektur, der har 1.000 elever i alle klassetrin. Klasselokalerne er samtidig større end på andre folkeskoler. Woodfloor har leveret højkantparketgulve i ask i 23 mm til fællesområder, trapper og musiklokalerne.

14.000 kvm Troldtekt akustiklofter er et af elementerne, der sikrer at skolen har et godt indendørs miljø med en behagelig akustik.

Total Inventar A/S har leveret møblement og ventilation til naturfagslokalerne. Der er lagt vægt på at inventaret skal være nemt at vedligeholde.

previous next

Bæredygtig skole i klynge

OPP-projektet Ørstedskolen i Rudkøbing: moderne og energivenlig arkitektur med plads til 1.000 elever

Byggefakta

Ørstedskolen
Omfartsvejen
5900 Rudkøbing
Danmark

Bygherre:
OPP Ørstedskolen A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MT Højgaard A/S
Areal:
14500 kvm.
Byggesum: 
220 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2008 - juli 2010

Den 23. oktober 2008 tog Rud­købings borgmester, Knud Gether, det første spade­stik til den nye skole på Lange­land – Ørstedskolen. I dag er skolen åbnet for 1.000 elever på Langeland. Alle over­bygnings­elever fra 7.-10. klasse fra hele Langeland Kommune samles på skolen. Derudover har skolen tre spor fra 0.-6. årgang til alle børn fra den midterste del af øen.

Det har kunnet betale sig at bygge en ny, moderne storskole i Langelands største by og lukke de mindre skoler.

Ørstedskolen er moderne fra kælder til kvist og er blevet tildelt certifikatet Green Building. For at blive klassificeret som Green Building skal en bygning have et energiforbrug, som er mindst 25% mindre end det gældende lovkrav.

Inspireret af landskabet

Det er KHR Arkitekter A/S, der står bag den energirigtige arkitektur, som også er inspireret af det lange­landske landskab. Allerede i projekteringen er der tænkt bæredygtigt i forhold til bygningens energiforbrug. For eksempel er undervisningslokaler med stor varme­udledning placeret mod nord og vest, og dagslyset bliver udnyttet, så der er mindst muligt behov for kunstig belysning.

KHR Arkitekter har skabt en skole, der er inspireret af Langelands profil. Visionen har været at indpasse skolen i området og at skabe en identitet, der omfavner hele øen. Midlet blev fundet i det særlige langelandske landskab, der kaldes hatbakkerne. Hatbakkerne blev skabt af de baltiske havstrømme, der skød frem foran hovedmassen af gletsjeris i Østersøen, og som i dag kan ses som 10-40 meter høje, små enkeltliggende bakker, der samler sig i otte kæder på langs gennem hele øen.

Robust arkitektur

Den nye skole er placeret i tre ‘kunstige’ hatbakker – indskoling, mellemskole og udskoling. De tre bygninger står med skulpturelle tagflader som en slags figurer i landskabet, der er forbundet af fællesområder til eleverne.

Fællesområderne er placeret imellem de tre scenarier og fletter sig ind i landskabet ved skolen. De udvendige materialer i klyngerne er valgt, så inspirationen fra hatbakkerne står mest tydelig. Tagfladernes sorte tagpap føres ned over den øverste del af facadepartierne henover vinduerne, så tag og facade virker helstøbt. Samtidig er brystningspartierne under vinduer som en pudset sokkel, så bygningen ser robust ud – ligesom det landskab som skolen ligger i. En vigtig del af klasselokalernes udformning er det indbyggede ovenlys, som giver masser af dagslys i dybden af lokalerne.

Driften sikret

Samtidig er skolen sikret vedligehold. Langeland Kommune kender allerede nu alle udgifter til opførelse, drift og vedligeholdelse af skolen i de næste 30 år. Selv udskiftning af elektriske pærer og smadrede ruder er der taget højde for. Det skyldes, at Ørstedskolen er et såkaldt OPP-projekt – Offentlig Privat Partnerskab – bestående af partnerne Dan-Ejendomme, Bank DnB NORD og MT Højgaard.

I et OPP-projekt afleverer partnerskabet ikke kun et færdigt byggeri, men står også for drift, vedligeholdelse og finansiering af skolen i 30 år. I den periode lejer kommunen skolen af partnerskabet. At bygge som OPP har mange fordele – især for en skole af denne størrelse.

Skolen er på 14.500 kvm og har desuden egne idrætshaller og et udvendigt idrætsanlæg med boldbaner og atletikfaciliteter. Skolen er et led i den såkaldte Langelandsvision, der udover skolebyggeriet omfatter nye boligområder tæt ved skolen. Visionen er klar – skolen og de omliggende parceller skal være nogle af grundpillerne i at få flere til at flytte til Langeland.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 4

Bolig

8Tallet

I Ørestads bjerge

Bolig

BauneBo

Facade til fart og slowmotion

Ungdomsbolig

Essex Park Musicon

Ungdom i Rampelyset

Ungdomsbolig

Himmelev

En helhed med mange enheder

Hospital

HjerteCenter Varde

Hjertet på rette sted

Kontorhus

Metropolen

Skriften på væggen

Kontorhus

Mikado House

I vores hus

Domicil

Origio

Det Hvide Hus

Domicil

SEB Danmark

Kurver i kobber

Skole

Tietgen Handelsgymnasium

Lad der blive lys

Hotel og konference

Tivoli Hotel

Klippeformationer ved Kalvebod Brygge

Skole

Ørstedskolen

Bæredygtig skole i klynge