SEB Danmark A/S
Bernstorffsgade 50
1577
København V
Danmark
Du gamla, du fria ... Tonerne fra broderfolkets nationalhymne er næsten hørbare, når man bestiger den nyanlagte ‘skærgård’, der terrasserer sig op i syv meters højde, regnet fra Kalvebod Brygge og havnens vandspejl.
Den tur tilbydes kunderne i svenske SEB (Skandinaviska Enskilda Banken). Vil de ind i finanskoncernens nye hovedsæde for at få gode råd om pension eller formueforvaltning, så er der mulighed for fjeldklatring i det lille stykke Sverige, der danner ankomsten til SEB Danmark.
Okay, de fleste tager måske elevatoren?
Landskabsløsningen er underskrevet af landskabsarkitekterne SLA, som ikke er alene om at skrive scenografien til denne lynvisit hos broderfolket; vel oppe på områdets poetisk beplantede ‘klipper’ af granit nås karruseldøren ind til en af to sært amorfe bygninger. De kurvede facader rejser sig i ti etager, så nakken skal helt tilbage for at nyde deres fylde og vælde. Der er forskel på størrelsen af de to kæmper. Den ene, SEB Danmarks eget danske domicil, er på 16.000 kvm, mens den anden, til udlejning, er omkring det halve. Fælles for dem er de store armsving og den høje cigarføring, men udført med en så usædvanlig scenografisk sans, at vi omgående accepterer de to fysiognomier med deres kurvende cirkelslag i kobber, indrammet af jernholdigt og derfor grønt glas. En så ekspressiv arkitektur kan virke både anmassende og kvalmende, men det sker ikke her. Tværtom glædes vi over, at arkitekter kan tænke begavet og åbne byen fra dette hjørne mod havnen. Her føres beviset for, at arkitektur er berigende, når den udføres musikalsk efter stedet. Dokumentationen for det modsatte skal man bare lige over gaden for at finde.
Så om det her er temaarkitektur og svensk klippekyst, eksporteret til Købehavn V, eller om det snarere er en futuristisk tolkning af historisk funktionalisme er sådan set af mindre betydning.
Kernen i sagen er, at arkitekterne Lundgaard & Tranberg A/S har virkeliggjort den drøm, alle tegnestuer nærer: At udvikle huset til stedet. Tilføjelsen er så, at hverken sted eller hus hører til de ordinære. Det kræver mod at bygge her. Og det kræver stålsat vilje og dristighed at bygge netop på den måde.
SEB Danmark selv spejler sine værdier i huset: kontinuitet, professionalisme, engagement og respekt. De amorfe former er det uafbrudte forløb, sammenhængen. Byggeriets sværhedsgrad demonstrerer ekspertisen. Medarbejderne – alle 600 – har engageret sig i det nye hovedsæde gennem deltagelse i brugergrupper, og indretningen reflekterer ligeværdigheden, at alle hører sammen i den samme kultur.
Men lad os begynde beretningen det naturlige sted. Ved begyndelsen.
Til forbipasserende københavneres betydelige undren støbtes for tre år siden ni cirkelrunde tårne i beton på hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge. Noget hus lignede de just ikke. I dag ved vi, det var trappe- og elevatortårne i de to bygningskroppe, som efterfølgende udspændtes rundt om de cirkulære søjler. Processen krævede 24.000 kubikmeter beton og skete i en såkaldt glidestøbning, der involverede 50 mands arbejde i tre uger. Derfra tog resten sin begyndelse.
Projektet er tegnet af arkitekterne Lundgaard & Tranberg A/S, og her forlyder det, at den konstruktive inspiration også er nordiske træer med deres slanke stammer (tårnene), mens den kobberbeklædte, bølgende bygningskrop skal aflæses som træets krone.