SEB Danmark

:
december 2010

Også inde i husets foyer er associationerne til naturens terræner med terrasser og højdeforskelle til at få øje på. Under huset er der p-kælder og teknik, så ankomsten til SEB sker ad en rampe og i niveau 1.

Projektet til ca. en milliard kr. åbner forbilledligt hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge på og inviterer os ind i byrummet. Med kælder er her opført 27.000 nye kvm.

SEB Pension er bygherre gennem sin division SEB Ejendom. Bygherrens rådgiver er Emcon A/S, som indfriede store krav til håndtering af mange interne bygherrebeslutninger i en turbulent byggeproces. Taasinge Træ stod for produktionen og leverancen af kassetteelementer til de organisk svungne facader ud for etagedækkene. Efter indbygning af de L-formede kassetter blev kassetterne beklædt med kobber.

Glaseksperten i Hjørring viste endnu engang styrken i et af sine specialer: Produktion af indvendige rumadskillelser i fuldglas, monteret i specielle rundprofiler: Der er storformater, op til 409 x 119 cm!

Gulvene med højkantklodser af egetræ er fra Everfloor, der til SEB-sagen leverede i alt 15.000 kvm. Klodsgulvene monteres som 20 × 60 mm net med træ i 10 mm tykkelse og egner sig godt til de svungne former.

Også inde i husets foyer er associationerne til naturens terræner med terrasser og højdeforskelle til at få øje på. Under huset er der p-kælder og teknik, så ankomsten til SEB sker ad en rampe og i niveau 1.

Procesrådgiverne Mtre ApS bistod med at udvikle SEB-domicilet, så det ganske særlige hus understøtter hverdagens processer. Samtidig beretter dette hus om SEB Danmark; Mtre ApS fortolker fortællingen.

previous next

Kurver i kobber

Et lille stykke Sverige er sat i scene i København. Landskabet omkring SEB Danmarks kurvede kobberdomicil er skabt med inspiration fra den svenske skærgård

Byggefakta

SEB Danmark A/S
Bernstorffsgade 50
1577 København V
Danmark

Bygherre:
SEB Pension A/S
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Albæk Byggeledelse ApS, SLA arkitekter A/S
Areal:
27110 kvm.
Byggesum: 
940 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2008 - oktober 2010

Du gamla, du fria ... Tonerne fra broderfolkets nationalhymne er næsten hørbare, når man bestiger den nyanlagte ‘skærgård’, der terrasserer sig op i syv meters højde, regnet fra Kalvebod Brygge og havnens vandspejl.

Den tur tilbydes kunderne i svenske SEB (Skandinaviska Enskilda Banken). Vil de ind i finanskoncernens nye hovedsæde for at få gode råd om pension eller formueforvaltning, så er der mulighed for fjeldklatring i det lille stykke Sverige, der danner ankomsten til SEB Danmark.

Okay, de fleste tager måske elevatoren?

Landskabsløsningen er underskrevet af landskabsarkitekterne SLA, som ikke er alene om at skrive scenografien til denne lynvisit hos broderfolket; vel oppe på områdets poetisk beplantede ‘klipper’ af granit nås karruseldøren ind til en af to sært amorfe bygninger. De kurvede facader rejser sig i ti etager, så nakken skal helt tilbage for at nyde deres fylde og vælde. Der er forskel på størrelsen af de to kæmper. Den ene, SEB Danmarks eget danske domicil, er på 16.000 kvm, mens den anden, til udlejning, er omkring det halve. Fælles for dem er de store armsving og den høje cigarføring, men udført med en så usædvanlig scenografisk sans, at vi omgående accepterer de to fysiognomier med deres kurvende cirkelslag i kobber, indrammet af jernholdigt og derfor grønt glas. En så ekspressiv arkitektur kan virke både anmassende og kvalmende, men det sker ikke her. Tværtom glædes vi over, at arkitekter kan tænke begavet og åbne byen fra dette hjørne mod havnen. Her føres beviset for, at arkitektur er berigende, når den udføres musikalsk efter stedet. Dokumentationen for det modsatte skal man bare lige over gaden for at finde.

Huset til stedet

Så om det her er temaarkitektur og svensk klippekyst, eksporteret til Købehavn V, eller om det snarere er en futuristisk tolkning af historisk funktionalisme er sådan set af mindre betydning.

Kernen i sagen er, at arkitekterne Lundgaard & Tranberg A/S har virkeliggjort den drøm, alle tegnestuer nærer: At udvikle huset til stedet. Tilføjelsen er så, at hverken sted eller hus hører til de ordinære. Det kræver mod at bygge her. Og det kræver stålsat vilje og dristighed at bygge netop på den måde.

SEB Danmark selv spejler sine værdier i huset: kontinuitet, professionalisme, engagement og respekt. De amorfe former er det uafbrudte forløb, sammenhængen. Byggeriets sværhedsgrad demonstrerer ekspertisen. Medarbejderne – alle 600 – har engageret sig i det nye hovedsæde gennem deltagelse i brugergrupper, og indretningen reflekterer ligeværdigheden, at alle hører sammen i den samme kultur.

De ni tårne

Men lad os begynde beretningen det naturlige sted. Ved begyndelsen.

Til forbipasserende københavneres betydelige undren støbtes for tre år siden ni cirkelrunde tårne i beton på hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge. Noget hus lignede de just ikke. I dag ved vi, det var trappe- og elevatortårne i de to bygningskroppe, som efterfølgende udspændtes rundt om de cirkulære søjler. Processen krævede 24.000 kubikmeter beton og skete i en såkaldt glidestøbning, der involverede 50 mands arbejde i tre uger. Derfra tog resten sin begyndelse.

Projektet er tegnet af arkitekterne Lundgaard & Tranberg A/S, og her forlyder det, at den konstruktive inspiration også er nordiske træer med deres slanke stammer (tårnene), mens den kobberbeklædte, bølgende bygningskrop skal aflæses som træets krone.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 4

Bolig

8Tallet

I Ørestads bjerge

Bolig

BauneBo

Facade til fart og slowmotion

Ungdomsbolig

Essex Park Musicon

Ungdom i Rampelyset

Ungdomsbolig

Himmelev

En helhed med mange enheder

Hospital

HjerteCenter Varde

Hjertet på rette sted

Kontorhus

Metropolen

Skriften på væggen

Kontorhus

Mikado House

I vores hus

Domicil

Origio

Det Hvide Hus

Domicil

SEB Danmark

Kurver i kobber

Skole

Tietgen Handelsgymnasium

Lad der blive lys

Hotel og konference

Tivoli Hotel

Klippeformationer ved Kalvebod Brygge

Skole

Ørstedskolen

Bæredygtig skole i klynge