Fra køkken til kontor

The Kitchen er et nyt iværksættermiljø i regi af Aarhus Universitet, hvor virksomheder, studerende og forskere kan inspirere hinanden i nye samarbejder. Fischer har leveret gardiner, der både dæmper støj og skaber små kontorrum.
 
The Kitchen bor i universitetets nye campus, Universitetsbyen, på det tidligere Kommunehospitals område. Her er det gamle centralkøkken blevet til en midlertidig bopæl for iværksættermiljøet. Køkkenet skal fjernes om fem år, fordi bygningen skal omdannes til kollegium, men i stedet for at rive køkkenet ned nu og bygge en midlertidig pavillon til iværksættermiljøet har man valgt en anden strategi.

Case story i klimabevidsthed
Projektleder og arkitekt, Gustaf Lohm, AU Økonomi og Bygninger, står bag den 3.300 m2 store transformering fra køkken til kontor. Han har brugt cirka en fjerdedel af, hvad man normalt bruger på et billigt projekt, omkring 2.000 kroner pr. m2.

Det er omkostningstungt at bryde ned, sanere og bygge op igen, derfor er alle renoverings-tricks i det gamle køkken udført meget billigt, og hospitalsstemningen er bevaret, fx med døre, der åbnes ved hjælp af snore i loftet. Rummet står helt råt med de oprindelige klinker på væggene og de gamle gulvbrædder. Huller og skader i vægge og gulve er lappet med cement.

”Vi har ikke brugt nye byggematerialer til ombygningen, det eneste helt nye er møblerne, som kan flyttes med til det nye sted om fem år. Derudover har vi tænkt i dobbeltfunktioner hele vejen igennem. Fx med Fischers akustikgardiner, som både dæmper lyd og inddeler noget af det store rum i mindre kontorenheder,” fortæller Gustaf Lohm og tilføjer:

”På den måde er det også en case story i klimabevidsthed og bæredygtighed, som tiltrækker brugerne. Kontrasten mellem det rå, midlertidige rum og de knivskarpe, nye møbler er også attraktivt for brugerne.”

Hvor lidt skal der til?
Hvis man spørger folk, vil de altid have et lukket kontor, men Gustaf Lohm ønsker at lokke brugerne ind i det fælles rum: ”Jeg tror, det er sundt for sådan et iværksætter- og inspirationsmiljø at samles, at møde hinanden hele tiden. Det skal arkitekturen og indretningen appellere til.”
Derfor er der etableret mere eller mindre åbne rum i rummet. En type er fire små enheder, der er afskærmet på tre sider – to af akustikgardiner, og en af en fast væg – fronten er åben ind til det store rum. En anden type enheder er slet ikke afskærmet, men nærmest kun antydet ved hjælp af planter, lys og borde.

”The Kitchen skal også være et eksperiment og en undersøgelse af, hvor lidt der skal til for, at man føler kontoret fungerer. Efter nogle år kan vi drage vores konklusioner, og vi har erfaringer og data, som vi kan bruge, når vi skal etablere det nye iværksættermiljø.”

Flere udvalgt projekter

Akustikløsninger

Denne artikel er publiceret af Fischer Danmark A/S i kategorien

Flere artikler fra Fischer Danmark A/S

Grønt lys i pæren med ny viden

Vi brænder for alt, der har med solafskærmning og gardiner at gøre. For bedre indeklima, energi, akustik, klimaspørgsmål og vores velvære i...

Det er godt håndværk, ikke raketvidenskab

Få materialer, en klar linje og omhu for detaljen kendetegner den stemningsfulde indretning på restaurant Det Glade Vanvid i Kbh. Markante...

Fra hippiemøbler til forretningsudvikling

Aarhusianske Upcycling Forum vil sende virksomhedernes rest- og returmaterialer ind i en CO2-venligere tidsalder med kommercielle upcycling...

Et modsvar til energipriser på himmelflugt

I Skandinavien er vi kendt for arkitektur med rene linjer. Men de store glasflader giver også udfordringer med energi og indeklima. Og når...

Fleksibel designfrihed med Slide Panel Flex

Lydforholdene i et rum er afgørende både for vores daglige komfort og generelle sundhed. En god akustikløsning kan til gengæld bidrage...

Højere mål med solafskærmning

EU sætter nu barren højere for reduktion af drivhusgasser frem mod år 2030. Det har følger også i byggeriet, hvor solafskærmning bliver en...