Fra køkken til kontor

The Kitchen er et nyt iværksættermiljø i regi af Aarhus Universitet, hvor virksomheder, studerende og forskere kan inspirere hinanden i nye samarbejder. Fischer har leveret gardiner, der både dæmper støj og skaber små kontorrum.
 
The Kitchen bor i universitetets nye campus, Universitetsbyen, på det tidligere Kommunehospitals område. Her er det gamle centralkøkken blevet til en midlertidig bopæl for iværksættermiljøet. Køkkenet skal fjernes om fem år, fordi bygningen skal omdannes til kollegium, men i stedet for at rive køkkenet ned nu og bygge en midlertidig pavillon til iværksættermiljøet har man valgt en anden strategi.

Case story i klimabevidsthed
Projektleder og arkitekt, Gustaf Lohm, AU Økonomi og Bygninger, står bag den 3.300 m2 store transformering fra køkken til kontor. Han har brugt cirka en fjerdedel af, hvad man normalt bruger på et billigt projekt, omkring 2.000 kroner pr. m2.

Det er omkostningstungt at bryde ned, sanere og bygge op igen, derfor er alle renoverings-tricks i det gamle køkken udført meget billigt, og hospitalsstemningen er bevaret, fx med døre, der åbnes ved hjælp af snore i loftet. Rummet står helt råt med de oprindelige klinker på væggene og de gamle gulvbrædder. Huller og skader i vægge og gulve er lappet med cement.

”Vi har ikke brugt nye byggematerialer til ombygningen, det eneste helt nye er møblerne, som kan flyttes med til det nye sted om fem år. Derudover har vi tænkt i dobbeltfunktioner hele vejen igennem. Fx med Fischers akustikgardiner, som både dæmper lyd og inddeler noget af det store rum i mindre kontorenheder,” fortæller Gustaf Lohm og tilføjer:

”På den måde er det også en case story i klimabevidsthed og bæredygtighed, som tiltrækker brugerne. Kontrasten mellem det rå, midlertidige rum og de knivskarpe, nye møbler er også attraktivt for brugerne.”

Hvor lidt skal der til?
Hvis man spørger folk, vil de altid have et lukket kontor, men Gustaf Lohm ønsker at lokke brugerne ind i det fælles rum: ”Jeg tror, det er sundt for sådan et iværksætter- og inspirationsmiljø at samles, at møde hinanden hele tiden. Det skal arkitekturen og indretningen appellere til.”
Derfor er der etableret mere eller mindre åbne rum i rummet. En type er fire små enheder, der er afskærmet på tre sider – to af akustikgardiner, og en af en fast væg – fronten er åben ind til det store rum. En anden type enheder er slet ikke afskærmet, men nærmest kun antydet ved hjælp af planter, lys og borde.

”The Kitchen skal også være et eksperiment og en undersøgelse af, hvor lidt der skal til for, at man føler kontoret fungerer. Efter nogle år kan vi drage vores konklusioner, og vi har erfaringer og data, som vi kan bruge, når vi skal etablere det nye iværksættermiljø.”

Flere udvalgt projekter

Akustikløsninger

Denne artikel er publiceret af Fischer Danmark A/S i kategorien

Flere artikler fra Fischer Danmark A/S

Energireduktion med udvendig solafskærmning

Med den rette solafskærmning kan en bygnings energiforbrug reduceres med op til 30 procent samtidig med at indeklimaet forbedres....

Visualisér solafskærmning i 3D-designeren

Det kan være vanskeligt at forestille sig præcist, hvordan en solafskærmning ser ud på en bygning. Derfor har vi udviklet et redskab, der...

Æstetiske og funktionelle velourgardiner til erhvervsbyggeri

Fischer har leveret 1200 meter velourgardin til Pakhusene i den moderne bydel Aarhus Ø.Pakhusene er et erhvervsbyggeri med en vision om at...

Ofte nødvendigt med akustisk efterregulering

Når bygninger tages i brug, er der ofte behov for løse akustikelementer og vægpaneler.Ligegyldigt hvor omhyggelige akustikerne og...

Ny DGNB-certificering for sundt indeklima

Den danske certificeringsordning vil tildele DGNB Hjerte til bygninger, der gør noget særligt for indeklima. Det kan være en...

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Men der er forskel på rum, og derfor skal den akustiske oplevelse variere.Man kan godt tale om, hvad en god akustisk oplevelse er, selv om...