Fugefræserobot til renovering

Site-Tech fra Aalborg har opfundet en fugefræserrobot, som kan revolutionere arbejdsmiljøet på store renoveringsprojekter

Site-Tech fra Aalborg har opfundet en fugefræserrobot, som kan revolutionere arbejdsmiljøet på store renoveringsprojekter. Boligfonden Kuben har støttet udviklingen af robotten, som allerede har Københavns Rådhus på cv’et. 

Fugefræsning er en vaskeægte hadeopgave. Det støver, støjer og kan give øjenskader, hvis ikke din følesans allerede er blevet forstyrret af vibrationerne fra maskinen, der fjerner fugerne. Derfor har de unge iværksættere – Emil van der Bijl, Martin van der Bijl og Jannik Iversen - fra Aalborg Universitet udviklet en ny fugerobot, som skal aflaste murerne i deres vigtige opgave med at renovere og bevare murstensbygninger til eftertiden.

Fugefræsning er så hårdt, at du kun må arbejde med det 3 timer om dagen. Det betyder, at der skal arbejdes i 2-3 holds skift på store renoveringsprojekter for at få fremdrift. Vi har opfundet en robot, som kan fjerne fugerne præcist med mindre risiko for at beskadige murværket, siger Jannik Iversen, Co-founder af Site-Tech.

Fjerner støv

Robotten er designet til at styre sig selv og kan sammenlignes med en væghængt CNC fræser. Derudover har den monteret en støvsuger, så støvpartiklerne fra fræsningen ikke kommer ud i luften og ned i lungerne. 

Når du fræser på den gammeldags måde, kan du have svært ved at se, hvor langt du er nået, og hvor godt arbejdet er udført, hvis du skal håndtere støvet effektivt. Derfor vælger mange murere støvsugeren fra til stor skade for deres helbred. De små støvpartikler ender nemlig ofte i lungerne og kan give åndedrætssygdomme på længere sigt. Vores robot opsamler støvet direkte ved kilden, så byggepladsen bliver støvfri, siger Jannik Iversen.

Skal testes på Kronborg

Site-Tech har arbejdet på robotten i et par år og testet den på forskellige opgaver. Undervejs er robotten blevet justeret og tilpasset miljøet på en udendørs byggeplads. Arbejdet udenfor kræver nemlig en høj grad af robusthed, forklarer Jannik Iversen:

Robotten skal kunne klare kraftig vind, regnvejr og det hårde miljø på en byggeplads. Det stiller store krav til robusthed og omstillingsparathed. Derudover skal skærearbejdet være meget præcist. Vi har udviklet et software med machine learning, så robotten løbende forbedrer sig i forhold til at genkende murstenene og fokusere på fugerne. Dette koblet med den mekaniske styring i 3 dimensioner giver en højere kvalitet og en lavere fejlfrekvens.

Robotten er blevet test på en villa i Aalborg, på Københavns Rådhus og er nu i gang ved Mogens Daarbak Ejendomsselskab i Aalborg. I slutningen af marts skal den testes på Kronborgs voldmur i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen. Robotten er nemlig rigtig god til renoveringsopgaver, hvor der skal fræses mange fuger, og der er behov for stor kvalitet i udførelsen.

I Boligfonden Kuben følger de udviklingen spændt. Fonden har ydet finansiel støtte til projektet og været med til at åbne døre til nye dele af byggebranchen for det nordjyske robotfirma:

Site Techs robot forbedrer arbejdslivet markant for murere, der renoverer gamle bygninger. Samtidig er robotten med til at værne om kulturarven og spare CO2, fordi det bliver lettere at vedligeholde vores gamle bygninger. Forhåbentlig kan det fremme en kultur, hvor vi passer på vores bygninger fremfor at rive ned og bygge nyt. Vi glæder os til at følge projektet de kommende år, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Robotten er indtil videre udviklet i tre eksemplarer, men på sigt er det Site-Techs ambition, at robotten skal massefremstilles og sælges bredt til store renoveringsprojekter, samt bygge- og anlægsvirksomheder i ind- og udland.