Esbjergs nye maritime center, der også er blevet kaldet ’Lanternen’, sætter fællesskabet i fokus. Med plads til både vandsportsklubber, bådopbevaring, træningsfaciliteter, et stort værksted og sociale funktioner er Maritimt Center et nyt ankerpunkt for det maritime foreningsliv. Byggeriets cirkulære, åbne design inviterer besøgende ind fra alle vinkler og skaber en tilgængelig og inkluderende bygning.
”Målet har været at skabe en unik destination, som lyser den danske vestkyst op, så alle kan finde vej til nye fællesskaber på havet,” siger Thomas Kock, Kreativ Direktør i WERK Arkitekter
Plads til maritime aktiviteter og fællesskaber
I Maritimt Center er der plads til alle; fra den rutinerede dykker, den passionerede kajakroer og skoleklassen, der skal fange krabber – til den tilfældigt forbipasserende, som både kan få et fascinerende indblik i det maritime liv og et imponerende udsyn over Vesterhavet, hvor himmel og hav åbner op – og øjet kan stilles på uendeligt.
Bygningens øverste plan rummer det lokale maritime foreningsliv, herunder klubber for roning, kajaksejlads, sejlads, dykning og triatlon. Desuden fællesarealer, et læringscenter og træningsfaciliteter. På det nederste plan, direkte forbundet med havet, er der god plads til bådopbevaring og værkstedsplads.
Store vinduespartier hele vejen rundt på bygningens facade sikrer masser af dagslys og et skønt lysindfald døgnet rundt – samtidig med at det forbinder bygningen med omgivelserne. Om natten som en glødende varm lanterne, der vil lyse op i natten – og bliver et nyt arkitektonisk vartegn for byen.
Inspireret af træbådskonstruktion
Bygningens cirkulære trækonstruktion hylder bådenes geometri og de maritime håndværkstraditioner, som begge dele er kendetegnende for livet og historien på og omkring Esbjerg Havn.
Store, runde åbninger mellem terrassen på det øverste plan og bådopbevarings- og klargøringsområdet i nederste plan bringer dagslyset helt ned i stueetagens kerne og skaber en visuel og social vertikal forbindelse.
Træfacaden har et gennemgående, rytmisk design, som er inspireret af den klassiske træbådskonstruktion – ude såvel som inde. Denne rytme i træet sender også en hilsen til vandets energi og de rytmiske bevægelser, som opstår, når man kaster en sten i vandet. Rytmen i trækonstruktionen fortsætter på taget, hvor solpaneler er integreret i et bælte hele vejen rundt allerøverst på byggeriets tagkant.
Hvor det poetiske og praktiske mødes
Med en vision om at skabe et rum, der forener det poetiske med det praktiske, sigter Maritimt Center på at finde en balance mellem havets fascinerende og uendelige bevægelser og de praktiske dagligdags gøremål. En symbiose mellem det smukke og det rå, det elegante og det robuste.
Det maritime centers robusthed kommer både til udtryk i bygningens evne til at facilitere aktiviteter og skabe læ for den hårde vestenvind. Bygningen er planlagt til højvande i tilfælde af, at vandet overstiger den nye omkringliggende dæmning. Derfor er konstruktionen op til første sal lavet af beton.
Træfacaden er tegnet til at modstå barske vejrforhold, ligesom selve bygningen er designet, så besøgende altid kan finde læ. Hjertet af projektet er den løftede, offentligt tilgængelig terrasse, der samler alle bygningens forskellige aktiviteter. I forbindelse med første sal er terrassen tilgængelig fra de to hovedtrapper, hvilket skaber fornemmelsen af et amfiteater. Langs disse to trapper kan besøgende nyde udsigten fra første sals terrasse.
Fakta om Maritimt Center
Projektets størrelse: ca. 2800 m2 (ca. 3800 m2 inkl. terrasser og bådskur)
Bygherre: Esbjerg Kommune
Materiale: Der er anvendt ca. 65 kilometer europæisk Thermo-behandlet fyrretræ til Det Maritime Centers facade og tagkonstruktion.
Maritimt Center er udviklet af WERK Arkitekter og norske Snøhetta
Maritimt Center åbner for offentligheden d. 21/1 kl. 13.00.