Virtuelt spadestik på økolandsby i Lejre

Første spadestik taget til anden etape af økolandsby i Lejre - med 53 nye boliger

I sommers kunne de første beboere flytte ind i den nye økolandsby i Lejre. 46 svanemærkede lavenergiboliger med plads til mennesker i alle faser af livet, er skudt op i området, og nu er første spadestik til anden etape taget. Her opføres yderligere 53 boliger.

Tirsdag d. 31. marts var en dag, mange så frem til. Nogle, fordi det var kulminationen på lang tids arbejdsmæssig forberedelse, og nogle, fordi de denne dag skulle være vidne til startskuddet til deres nye liv i Lejre. Men grundet coronavirussen og smittefare herfor har det været nødvendigt at aflyse det traditionelle spadestik, der skulle have markeret starten på Skråningen II – anden del af EcoVillage-projektet i Lejre.

- Vi ved, at mange blev skuffede, for det er en stor ting for både håndværkere og kommende beboere, når vi tager første spadestik. Derfor er vi også glade for, at vi fandt en alternativ løsning, fortæller Morten Tjørnelund Hansen, Bygherrerådgiver hos CASA A/S.

Livestreaming af spadestik

På en plads, der skulle have været fuld af mennesker, trådte tre mennesker kl. 15.30 – samtidig med at det oprindelige arrangement skulle have fundet afsted – frem foran en kameratelefon: Borgmester for Lejre Kommune, Carsten Rasmussen, Rasmus Larsen fra EcoVillage og Morten Tjørnelund fra CASA A/S. Kameratelefonen live streamede taler og spadestik til alle de forventningsfulde håndværkere og beboere.

Skråningen II i Lejre ligger ud til et fredet område med bevaringsværdige gravhøje. Bebyggelsen rummer i alt 53 boliger af varierende størrelse, så der er plads til både singler og seniorer, småbørnsfamilier og teenagere.

- Jeg er glad for, at anden etape af Skråningen nu bliver en realitet. Det viser, at mange har lyst til at bo i et fællesskab, hvor vejen til naboen er kort, og hvor man deles om tingene – også på tværs af generationerne. Det passer rigtig godt som en del af det større fællesskab, der udgøres af hele Lejre Kommune. Samtidig er det med til at skabe variation i vores boligmasse. Mange har jo efterlyst flere seniorvenlige boliger og boliger til singler, og det ønske er det nye byggeri med til at opfylde, siger Carsten Rasmussen og tilføjer, at han er glad for at se stadig flere bygge med fokus på bæredygtighed og miljø.
- Det er vigtigt i en tid, hvor vi sammen skal finde løsninger på klimaudfordringerne

Individualitet og fællesskab

Efterspørgslen efter alternative bofællesskaber er stigende i disse år, og netop derfor er boligområder som Skråningen I og II i Lejre populære. Her er der både plads til individualitet og fleksibilitet, samtidig med at deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er i højsædet.

- Det er en fornøjelse at kunne tilbyde endnu et bofællesskab en bæredygtig ramme for deres hverdag. Vi glæder os til at følge med i gruppens fremtid sammen, siger Rasmus Larsen fra EcoVillage.

Om et live streamet virtuelt spadestik er fremtiden, står hen i det uvisse.

- Det var sjovt at prøve, men jeg glæder mig nu til, at vi igen kan fejre sådanne dage ordentligt, siger Morten Tjørnelund Hansen.

Efter planen står Skråningen II klar til indflytning i 2021.

 

Fakta om Skråningen

Konceptudvikler: EcoVillage

Totalentreprenør: CASA

Arkitekter: Vandkunsten

Rådgivende ingeniører: Hartvig Consult

Boks leverandør: Scandibyg

Omfang: 53 ejerboliger + 726 m2 fælleshus.

 

Foto:Fælleshuset på Skråningen l i Lejre