Grønne boliger på fundament af skibsvrag

Et sensationelt fund af et skibsvrag har lagt navn til boligbyggeriet Skibet i Køge Kyst

Et sensationelt fund af et skibsvrag har lagt navn til boligbyggeriet Skibet i Køge Kyst. Byggeriet er bæredygtigt helt ind til benet, og de gamle skibsrester sætter i dén grad sine spor i arkitekturen – helt ned til de sandede og rustikke mursten.

Boligbyggeriet Skibet er sat i søen og bliver en vigtig brik i byudviklingsprojektet Køge Kyst. Den overordnede vision med projektet er at forvandle Køges gamle havne- og industriområde til en attraktiv, levende og bæredygtig bydel. Det nye kvarter skal styrke sammenhængskraften i Køge, klæde byen på til en forventet befolkningstilvækst og ikke mindst vende byens ansigt ud mod vandet.

Der er en meget konkret årsag til boligbyggeriets maritime navn. Ved udgravningen til boligprojektet fandt arkæologer fra Museum Sydøstdanmark nemlig vraget af et 500 år gammelt skib. Det satte gang i et stort gravearbejde, som udskød boligbyggeriet, der dog forventes at stå færdigt og være indflytningsklart i foråret 2020.

Skibsvrag sætter spor i akustikken

Det er arkitektfirmaet Tegnestuen Vandkunsten, der har tegnet Skibet og haft ansvaret for faciliteringen af byggeriets bæredygtighedscertificering til DGNB Guld.

Arkitekt MAA Susanne Schelde forklarer, hvordan byggeriet rent visuelt genspejler det omkringliggende kystområde.

- Til Skibets facade anvendes håndstrøgne mursten, som Egernsund Tegl leverer. De er gule med mange lyse nuancer og farvespil, og deres overflade er sandet og rustik. De matcher på den måde den store, lyse strandeng rundt om boligkvarteret, og vi får en facade, der skaber visuel sammenhæng i byen og rent æstetisk bidrager til et levende og mangfoldigt byrum, fortæller hun.

Hos Egernsund Tegl sætter man en stor ære i at være en del af et historisk og spektakulært projekt som dette.

- Med fundet af skibsvraget har vi at gøre med en historisk interessant byggegrund. Og for os er det fantastisk, at de spektakulære omstændigheder indlejres i selve byggeriet. Med navnet ”Skibet” og forankringen af kystområdet i det arkitektoniske udtryk vil boligbyggeriet blive husket mange år frem, fortæller René Lemming, som er arkitektrådgiver hos Egernsund Tegl.

Murstenene fra Egernsund Tegl overholder desuden kriterierne for bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld.

Et flagskib i en innovativ byudvikling

Skibet er langt fra et isoleret byggeprojekt. Det er også et vigtigt flagskib i byudviklingsprojektet Køge Kyst:

- Visionen med Køge Kyst-projektet er at binde byen og borgerne bedre sammen. Derfor opfører vi i Skibet et boligfællesskab for 50+ segmentet med en masse fællesfaciliteter: Køkken/alrum, tagterrasse, værksted, orangeri, vaskeri, bibliotek og fælles indgang gennem gården. Alle tiltagene skal skabe et leben, styrke naborelationerne og skabe større livskvalitet for beboerne, afrunder Susanne Schelde.

Skibet i Køge Kyst bliver i alt 9.600 kvadratmeter stort og opføres som en blanding af familielejeboliger og 50+ boligfællesskabet.

 

Parter bag byggeriet

Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten

Bygherre: Køge Kommune i samarbejde med Realdania By & Byg og PensionDanmark

Totalentreprenør: Enemærke & Petersen

Rådgivende ingeniør: ÅF Consult

Foto: Resterne af det klinkbyggede skib fra 1500-tallet, som dukkede op i forbindelse med udgravningen. Skibet har oprindeligt været godt 16 meter langt og 7 meter bredt. Pressefoto: Ursula Bach/PensionDanmark.